• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Premijer progovorio pred sastanak sa sindikatima prosvete: Evo šta je rekao o platama

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vučević nije želeo da otkriva previše detalja

  • 0
Stara starija učiteljica pred penziju u učionici učionica Foto: Shutterstock

Premijer Miloš Vučević na obeležavanju 33. godišnjice postojanja "Srbijašuma", pomenuo je i današnji sastanak sa predstanicima sindikata prosvete. On je tom prilikom istakao da ostaje predlog Vlade Srbije, u skladu sa ekonomskim mogućnostima i čuvanjem fiskalne stabilnosti države, da naredno povećanje plata prosvetnim radnicima iznosi 12 odsto.

Kako je premijer naveo, povećanje će dobiti učiteljice, nastavnici i profesori, vaspitači šestog i sedmog stepena i negovateljice u predškolskim ustanovama.

- To je za 50 odsto veće povećanje nego za sve ostale u javnom sektoru. Ako znamo da je naša procena rasta BDP-a između 3,8 i četiri odsto u 2024. godini, rekao bih da je ovo jedna korektna i konstruktivna ponuda Vlade Srbije, predlog za povećanje plate za prosvetne radnike. Znači, mi ćemo da rastemo četiri odsto, a predlog je da plate prosvetnim radnicima rastu 12 odsto - naveo je Vučević.

Ipak, Vučević nije želeo da otkriva previše detalja, jer kako kaže, nije u redu da informacije budu obljaveljene pre sastanka.

- Danas je prosečna zarada u prosveti veća nego prosečna zarada u Republici. Ali sindikati prosvete traže i vlada se obavezala da će zajednički da se bori za to da dođemo na te nivoe da početna plata u prosveti bude prosečna zarada u Srbiji. Mi bismo sa ovim predlogom bili na oko 94-95 odsto zarade prosvetnih radnika u januaru 2025. godine i to je veliki napredak - rekao je Vučević.

Premijer je istakao da bi veće plate svi želeli, ali odgovorna politika je prioritet.

- Morate da vodite odgovornu politiku i zato je ovo nešto što možemo da ispunimo i možemo da izvršimo. A čekaju nas u narednih deset dana razgovori sa MMF-om. Pa ćemo u odnosu na to moći da kažemo sindikatima prosvete i nešto eventualno novo - rekao je Vučević.

(Telegraf Biznis)

Video: Više novca za porodice sa decom, zdravstvo i poljoprivrednike: Skupština izglasala rebalans budžeta

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>