• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zbog straha od prekida snabdevanja, jutros divljale cene ovog proizvoda: Za sve je kriv napad Irana na Izrael

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Investitori su se okrenuli sigurnijim sredstvima

  • 0
Berza Foto: Shutterstock/REDPIXEL.PL

Većina azijskih berzi pala je danas, pokušavajući da nadoknadi pad na Vol Stritu nakon balističkog raketnog napada Irana na Izrael, što je izazvalo strah od šireg regionalnog sukoba, dok su cene nafte porasle zbog rizika od prekida snabdevanja.

Investitori su se okrenuli sigurnijim sredstvima, što je zadržalo prinos na američke državne obveznice na niskim nivoima tokom azijskog trgovanja, dok se zlato trgovalo blizu svog istorijskog maksimuma prenosi Rojters.

Sigurna imovina, poput dolara, trgovala se blizu najjačeg nivoa u poslednje tri nedelje u odnosu na evro. Makroekonomski pokazatelji su takođe podržali dolar, s obzirom na otpornu američku tržište rada koje sugeriše manji rez kamatnih stopa Federalnih rezervi u novembru, dok inflacioni trendovi u evrozoni podržavaju popuštanje Evropske centralne banke ovog meseca.

- U lancu potencijalnih šokova tržišne volatilnosti, geopolitička dešavanja obično nadmašuju ekonomiju, korporativne dobitke ili reakciju centralne banke – pretežno zato što većina učesnika na tržištu loše procenjuje rizik povezan s ovim događajima - rekao je Kris Veston, šef istraživanja u Pepperstone-u.

- Iako se ovi događaji obično razrešavaju na pozitivan način za tržište, tail rizik koji može nastati je očigledno značajan - dodao je on.

- Situacija ostaje fluidna, a najmanje smirivanje ili povećana agresivnost u retorici Izraela ili Irana može imati značajan uticaj na raspoloženje na tržištima.

Iran je rano danas izjavio da je njegov raketni napad na Izrael završen, osim u slučaju daljih provokacija.

Futures ugovori na Brent naftu porasli su za 1,5% na 74,66 dolara po barelu, nastavljajući rast od 2,5% iz utorka. U.S. WTI futures porasli su za 1,7% na 71 dolar po barelu, nakon utorakove eksplozije od 2,4%.

- Spekulacije o izraelskom napadu na iranska naftna polja deluju malo verovatno, jer bi takav potez verovatno doveo cene nafte do 80 dolara, što ne bi odgovaralo saveznicima Izraela koji se bore protiv inflacije - rekao je Toni Sikamor, analitičar u IG-u.

Zlato je pala za 0,3% na 2.654,27 dolara po unci, nakon više od 1% skoka u prethodnoj sesiji koji ga je doveo blizu prošlomesečnog rekordnog maksimuma od 2.685,42 dolara.

(Telegraf Biznis)

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>