• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Čovek sa slike je zlata vredan čak i za Gugl: Kompanije se "lome" oko njega, a evo šta je njegova specijalnost

Vreme čitanja: oko 2 min.

Koliko u Guglu poštuju i cene ovog stručnjaka, pored činjenice da su platili toliko novca da bi ga vratili u kompaniju, govori i izjava bivšeg izvršnog direktora firme

  • 0

Noam Šazir se u Guglu zaposlio davne 2000. godine i u kompaniji je proveo više od dve decenije da bi 2021. podigao sidro i krenuo u sopstvenu startup avanturu. Pokrenuo je kompaniju Character.AI koja omogućava interakciju s chatbotovima koji glume nekakve imaginarne likove ili neke poznate i javne osobe.

Gugl je napustio jer je kompanija odbila da javno objavi njegov AI chatbot Meena, pri čemu su tada kao razlog naveli brigu za bezbednost. Oko toga se nije brinula ekipa iz OpenAI-a koja je godinu dana kasnije objavila ChatGPT i od tada je Gugl, koliko god se trudio, a pri čemu su pravili i velike greške, stalno korak iza konkurencije.

Da bi ih sustigli, odlučili su da pokucaju na vrata Character.AI-a i vrate Šazira, kojeg mnogi smatraju jednom od ključnih osoba u ranijem razvoju Guglove veštačke inteligencije, a šta on misli o svojoj ulozi najbolje možemo videti prema informacijama na njegovom profilu na LinkedInu, na kojem stoji da je upravo on izumeo većinu aktuelne revolucije u velikim jezičkim modelima.

Kako bi ga Gugl vratio u svoje dvorište, morali su itekako da zavire u svoju blagajnu, a ta cena iznosi neverovatnih 2,7 milijardi dolara. Naravno, ta cifra se ne odnosi samo na Šazira, već ju je Gugl platio i kako bi licencirao tehnologiju Character.AI-a, ali kako naglašavaju stručnjaci koji su dobro upoznati sa situacijom, primarni razlog zašto su se u Guglu odlučili na plaćanje tako velike sume upravo je povratak Šazira. U okviru sporazuma koji je potpisan ranije Šazir i još nekoliko zaposlenih iz Character.AI-a pridružili su se odeljenju Gugla za razvoj veštačke inteligencije DeepMind.

Dok je svima jasno da je reč o velikom stručnjaku na ovom području, pitanje je da li je on zaista 20 puta vredniji od drugih ljudi i stručnjaka, postavljaju na The Wall Street Journalu. S druge strane, novac koji je plaćen za njega pokazuje koliko danas tehnološke kompanije cene AI stručnjake i da ne biraju sredstva kako bi stekle potencijalnu prednost pred konkurencijom u AI trci.

Treba naglasiti da Gugl nije preuzeo njegovu firmu, već je licencirao njihovu tehnologiju, što im omogućava instantan pristup njihovom intelektualnom vlasništvu, čime se izbegava potencijalno dugotrajan proces preuzimanja, uključujući i birokratske procedure i regulatorna odobrenja, prenosi Zimo.

Koliko u Guglu poštuju i cene ovog stručnjaka, pored činjenice da su platili toliko novca da bi ga vratili u kompaniju, govori i izjava bivšeg izvršnog direktora firme. Erik Šmit je još sredinom prošle decenije rekao kako, ako postoji osoba koja bi mogla da napravi AI model koji će moći da parira ljudskoj inteligenciji, to će biti upravo Šazir.

(Telegraf Biznis)

Video: Miloš Vučević prisustvuje obeležavanju 33 godine postignuća i rada Javnog preduzeća "Srbija šume

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>