• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Španija vrvi od turista: Zarade "pljušte", zemlja ojačava, a stanovnici štrajkuju zbog posetilaca

D. J.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Najveći broj turista je u Španiji zabeležio između četiri i sedam noćenja u avgustu

  • 0
Španija, Lanzarote island, Playa Blanca resort, Flamingo plaža, becah Canary islands Foto: Shutterstock

Broj inostranih turističkih dolazaka u Španiju je u avgustu porastao za 7,3 odsto međugodišnje na 10,9 miliona, što predstavlja najuspešniji mesec za turizam u istoriji ove zemlje od početka merenja iz 1995. godine, objavio je danas španski Nacionalni institut za statistiku (INE).

Španiju je u avgustu posetilo 2,1 miliona građana Francuske, za 8,3 odsto više nego u istom mesecu lane, kao 2,1 miliona državljana Velike Britanije i 1,2 miliona Nemaca.

Broj turista iz Velike Britanije je porastao u avgustu za 4,1 odsto međugodišnje, a broj posetilaca iz Nemačke za 5,1 odsto na godišnjem nivou.

Turisti su u avgustu najviše posećivali Balearska ostrva, u koje spadaju Majorka, Menorka i Ibica, kao i Kataloniju i Andaluziju.

Najveći broj turista je u Španiji zabeležio između četiri i sedam noćenja u avgustu, dodaje se u izveštaju.

U prvih osam meseci 2024. je Španiju posetilo rekordnih 64,3 miliona ljudi, što je za 11,2 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, navodi se na veb stranici INE.

Štrajk

Podsetimo, hiljade demonstranata marširalo je u Barseloni u cilju osude masovnog turizma i njegov uticaj na najposećeniji grad u Španiji. Pod sloganom "Dosta! Ograničimo turizam", oko 2.800 ljudi marširalo je duž priobalne četvrti Barselone zahtevajući novi ekonomski model koji bi smanjio milione turista koji posećuju svake godine.

- Nemam ništa protiv turizma, ali ovde u Barseloni patimo od viška turizma koji je učinio naš grad nesposobnim za život - rekao je Jordi Guiu, 70-godišnji sociolog. Uz transparente "Smanji turizam odmah!", demonstranti su uzvikivali slogane poput "Turisti napolje iz našeg komšiluka", zaustavljajući se ispred hotela na iznenađenje posetilaca, prenosi Le Mond.

(Telegraf Biznis)

Video: Pedro Sančez se obratio sa bine Vučiću

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>