• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pošta predstavila novu markicu: Ansambl "Kolo" na najposebniji način obeležio 75. godina postojanja

Vreme čitanja: oko 2 min.

Svečanost je održana, simbolično, u PTT muzeju

  • 0
Pošta Srbije Foto: Marko Jovanović

Pošta Srbije predstavila je danas marku posvećenu jubileju Nacionalnog ansambla narodnih pesama i igara "Kolo". Na istoj nalazi se portret osivanača Kola, i direktorke, pedagoga i koreografa Olge Skovran (1908-1995).

Svečanost je održana, simbolično, u PTT muzeju, a istu je uveličao v.d. direktora Pošte Srbije, Zoran Anđelković koji se najpre obratio prisutnima.

- Pošta je uvek bila saveznik u obeležavanju svega onoga što je značajno kada su u pitanju umetnička, kulturna, naučna dostignuća, i ostala naravno. To je ono što ostaje kao trag na važne datume i činjenice u istoriji naše zemlje. Ansambl "Kolo" predstavlja i u zemlji i u svetu istoriju i kulturu jednog naroda. Još 1948. godine Republika Srbija je formirala ansabl "Kolo", koje u zemlji i svetu predstavlja kulturu jednog naroda, jer Kolo nije samo srpski brend već internacionalni, oni su u ovih 7 i po decenija funcionisanja ostavili trag kulture, življenja, istorije, umetnosti našeg naroda i zemlje. Baš zbog toga je ova marka posvećena onima koji su bili prvi u tim počecima i formiranjima, ali i onima koji su tu ulogu preuzeli sada - istakao je Anđelković u PTT muzeju.

Anđelković je podsetio i da je Srbija 1948. godine formirala ansambl "Kolo", "kao nešto što u zemlji i svetu predstavlja istoriju i kulturu jednog naroda".

- Verujem da će ovaj naš doprinos dati još veći podstrek da ansambl bude brojniji i prisutniji širom Srbije, regiona i sveta. Tako će živeti duh Srbije - istakao je on.

Vršilac dužnosti direktora ansambla "Kolo" Zdravko Ranisavljević podsetio je da je taj ansanbl nastao 1948. na inicijativu srpske intelektualne elite iz tog vremena, na čelu sa, mladom istaknutom umetnicom, Olgom Skovran.

- Verujem da će u vremenu koje dolaze na nekom u narednih prigodnih marki stajati zgrada nacionalnog ansambla Kolo kao zaveštanje našeg vremena budućim generacija. Kolo je osnovano kao prvi ansambl ovog tipa u Jugoslaviji, ostvarajući centralno mesto. Ipak, ova kulturna ustanova 1971. prešla je sa saveznog na republički nivo budžetskog finansiranja, te su tada igrači ansambla postali njegovi rukovodioci - istakao je on.

Ranisavljević je otkrio i u kojem smeru će ansanbl nastaviti da ide.

- U ovoj jubilernoj godini, ansabl Kolo teži ka razvijanju sopstvenih kapaciteta na korist nacionalne kulture i kulturne politike naše zemlje. Živelo kolo, živela Srbija - dodao je Ranisavljević.

Ranisavljević je rekao da ansambl trenutno broji 100 članova, a da umetnički interpretiraju tradicionalne narodne igre i muziku Srbije i Srba, kao i nacionalnih manjina.

Kao prigodan poklon, Anđelković je od Ranisavljevića dobio monografiju "Olga Skovran: Kolo s ljubavlju I-II" i značku "Kola".

Usledio je umetnički deo programa, kome je prisustvovao i državni sekretar Ministarstva kulture Miodrag Đorđević. Članovi ansambla "Kolo" su izveli narodne plesove, a Ivana Kojadinović je otpevala pesmu "Vetar duva od Morave" .

Marku su uz stručnu saradnju sa ansamblom "Kolo" realizovali kreatori Pošte Srbije Miroslav Nikolić i Nadežda Skočajić.

(Telegraf Biznis)

Video: Miloš Vučević prisustvuje obeležavanju 33 godine postignuća i rada Javnog preduzeća "Srbija šume

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>