• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dramatičan skok cene na berzama: Posle najnovijih dešavanja na Bliskom istoku zlato neslućeno skače

A. V.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sukob između Irana i Izraela podigao potražnju za zlatom na istorijski maksimum

  • 0
Zlato Foto: Promo

Napad Irana na Izrael, osim što je doneo nevolje stanovnicima ovih zemalja, uplašio je i dobar deo sveta. Finansijska tržišta takođe su burno odreagovala. Tako imamo situaciju da je raketni napad podstakao snažan rast vrednosti zlata. Zlato se opet našlo na novom istorijskom rekordu. Situacija na svetskom tržištu plemenitih metala neodoljivo podseća na početak rusko- ukrajinskog sukoba kada su se sve zalihe zlata iz vodećih evropskih kovnica razgrabile za jedan dan. Najveća potražnja zabeležena u zemljama koje se nalaze u neposrednom susedstvu zaraćenih strana.

Od početka 2024. godine do danas, vrednost zlata uvećala se neverovatnih 30%. Navedeni rast vrednosti zlata u jednoj godini nije zabeležen od 2016.godine.

Zahvaljujući snažnoj progresiji, ulaganje u zlato donelo je finansijsku dobit ulagačima za svega par meseci. Ako uzmemo u obzir činjenicu da je ulaganje u zlato, dugoročna strategija za očuvanje vrednosti novca od inflacije, ove godine desio se izuzetak. Ulagači koji su npr. kupili fizičko zlato u januaru, a isto sada unovčili ostvarili su dobit od neverovatnih 27%. Zlato se koristi za dugoročnu zaštitu kupovne vrednosti novca. Šta to znači? To znači da vrednost proizvoda koju sada možemo kupiti za 1kg zlata moći ćemo kupiti i za dvadeset, trideset i pedeset godina.

Međutim kada se u kratkom periodu desi rast od 30%, tada ne možemo govoriti o zaštiti novca, već o čistoj dobiti ostvarenoj kroz investicionu aktivnost ulaganja u investiciono zlato.

Ako posmatramo vremenski period u poslednjih pet godina, zaključićemo da je zlato zabeležilo neverovatan trend rasta od 110%. Progresivno kretanje vrednosti zlata u zadnjih pet godina svrstalo je ulaganje u investiciono zlato u kategoriju najprofitabilnijih ulaganja. Zlato je postalo investicija sa najbržim povratom uloženih sredstava.

Ako posmatramo vremenski period unazad od 50 godina, zaključićemo da prosečan međugodišnji rast vrednosti zlata iznosi 12%.

Ako analiziramo investiciju, zaključićemo da povrat uloženih sredstava u kupovinu investicionog zlata desiće se za pet ili najkasnije za deset godina.

Investiciono zlato oslobođeno je svih vrsta poreza.

  • PDV=0%
  • Porez na imovinu=0%
  • Porez na kapitalnu dobit = 0%

Gde i kako kupiti investiciono zlato ?

Zlatara Gold, uvoznik proizvoda iz vodećih švajcarskih kovnica Heraeus, Argor Heraeus i Valcambi suisse omogućila je kupovinu investicionog zlata na jednostavan način uz najviše sigurnosne standarde.

Sve informacije o cenama investicionog zlata i načinima plaćanja možete saznati OVDE.

Cenu zlata i dostupnost proizvoda, možete OVDE.

Vašu investiciju možete pratiti jednim klikom preuzimanjem besplatne aplikacije.

Cenu zlata možete saznati u svakom trenutku preuzimanjem besplatne aplikacije OVDE.

(Telegraf.rs/PR)

Video: Miloš Vučević prisustvuje obeležavanju 33 godine postignuća i rada Javnog preduzeća "Srbija šume

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>