Vučić na otvaranju obilaznice kod Gornjeg Milanovca, uloženo preko 30 miliona evra: "Vizija moderne Srbije"

 
M. P.
M. P.
 
 ≫ 
  • 35

Činjenice

  • Danas se svečano otvara novoizgrađena pristupna saobraćajnica od Gornjeg Milanovca do Takova, a o kojoj je i Telegraf juče pisao.
  • Na otvaranju će prisustvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
  • Otvaranje će poćeti u 11 časova.
  • Projekat obilaznice obuhvatao je izgradnju nove saobraćajnice od Gornjeg Milanovca do Klatičeva u dužini od 4,78 kilometara i rekonstrukciju postojećeg državnog puta od Klatičeva do Takova u dužini od 4,70 kilometara, a vrednost radova je 30,5 miliona evra.
Najnovije
11:35

Pitanje novinara o Rio Tintu

Na pitanje novinara o kompaniji Rio Tinto i predstojećoj sednici u ponedeljak, 7. oktobra, za koju opozicija ističe da Vučić ne treba da bude tu, predsednik je odgovorio sledeće:

- Rio Tinto su doveli oni 2006. godine, menjali su čak Zakon zbog kompanije. Možda su njima neke pare davali. Znaju koliko bi para da stave u svoj džep, pa polaze od toga da i drugi moraju da budu kao oni. Greše, sve ono što oni nisu ni pomislili da rade i urade, mi radimo, uradili smo i uradićemo - poručio je Vučić.

Izjavio je da neće prisustvovati sednici Skupštine Srbije o litijumu, jer je opozicija insistirala da on ne dođe na nju.

11:14

Vučić: Vizija jedne moderne Srbije

Obilaznicom od Gornjeg Milanovca do Takova, ovaj grad dobija novu šansu za dalji razvoj.

Predsednik Aleksandar Vučić istakao je zadovoljstvo što takovski kraj sada izgleda kao da ste u Švajcarskoj ili Austriji.

- Obilaznica od oko 10 kilometara je utonula u ovo divno brdovito područje naše Srbije - kaže predsednik.

- Za 10 dana svaki čovek će računati da je ovo ovde već 30, 40 godina i što je dobro. To će nas terati na nove uspehe, da još energije uložimo i nove rezultate postižemo - istakao je Vučić u obraćanju prisutnima.

Predsednik je naglasio da je ovaj projekat utemeljen u viziji jedne moderne Srbije.

- Srbije koja ulaže sve u svoju budućnost i brine za svoje građane - naglašava predsednik.

Projekat je vredan preko 30 miliona evra, poručio je Vučić.

Istakao je da će se u narednim danima, nedeljama i mesecima otvarati i sledeći projekti: brza saobraćajnica do Valjeva, od čak 54 kilometara od Šapca do Loznice i pruga Novi Sad-Subotica.

11:07

Zvanična obraćanja

Obilaznica oko Gornjeg Milanovca u potpunosti je finansirana iz budžeta Republike Srbije, rečeno je na početku svečanosti.

Prisutnima se prvo obratio generalni direktor Power China za Evroaziju Liu Šaonćana.

- Izražavam zahvalnost Vladi na prilici da učestvuje u izgradnji ovog projekta. Završetak obilaznice je važan prekretnica u infrastrukturi Gornjeg Milanovca i ključni korak u promivisanju regionalnog ekonomskog razvoja, ubrzanju logističkog trnasporta i jačanju ugleda grada. Verujemo da će ovo postati most koji će povezivati snove i mogućnosti - poručio je Šaonćan.

Potom je reč dobio ambasador Kine u Srbiji Li Ming.

- Kao što jedna stara kineska izreka kaže, bez puta nema života. Pod vođstvom predsednika Vučića, Srbija beleži brz ekonomski rast i sad je jedna među najbrže rastućim ekonomijama u Evropi - rekao je Ming.

Istakao je da su u prethodne dve godine dve zemlje intenzivno radile.

- Nadam se da naše dve strane sa završetkom ovog projekta, otpočeti novu tačku izgradnje koji vodi ka prosperitetu i sreći  - zaključio je ambasador.

10:53

Ovako izgleda nova obilaznica

U galeriji fotografija možete pogledati kako izgleda nova obilaznica.

A tu je i video:

10:52

Pratite uživo uz Telegraf otvaranje obilaznice

10:51

Direktna veza sa auto-putem "Miloš Veliki"

Izgradnjom obilaznice oko Gornjeg Milanovca tranzitni saobraćaj će u potpunosti bio razdvojen od lokalnog koji prolazi kroz to mesto, biće izmešten iz gradskog jezgra i direktno će opštinu povezati sa auto-putem "Miloš Velki", pa teretni saobaćaj više neće prolaziti kroz sam centar grada.

Puštanjem u saobraćaj te obilaznice za oko 25.000 stanovnika Gornjeg Milanovca život će biti značajno kvalitetniji, jer će se bez većeg zadržavanja prolaziti gradskim jezgrom, a skratiće se i vreme putovanja svim putničkim vozilima od Gornjeg Milanovca do Takova.

Obilaznica oko Gornjeg Milanovca je deo pristupne saobraćajnice auto-putu "Miloš Velki" preko petlje Takovo i njenom izgradnjom se tranzitni saobraćaj u potpunosti razdvaja od lokalnog koji prolazi kroz grad.

- Obilaznica oko Gornjeg Milanovca je njen zvaničan naziv, ali mi više volimo da kažemo pristupnica auto-putu ’Miloš Veliki - rekao je predsednik te opštine Dejan Kovačević za Tanjug i dodao da je dosad za pristup samoj petlji Takovo, od izgradnje novog auto-puta, korišćena stara trasa i stotine kamiona je dnevno prolazilo kroz centar Gornjeg Milanovca što je često dovodilo do zakrčenja saobraćaja.

Kovačević naglašava da će završetkom obilaznice, obezbediti nesmetani prolaz svim kamionima, što je, kako kaže, veoma značajno za industriju i doprineće privrednom razvoju Gornjeg Milanovca.

- Bez dobrih saobraćajnica nema razvoja ni jednog kraja, pa tako ni Gornjeg Milanovca. Auto-put Miloš Velike je već potpuno promenio perspektivu, ne samo Gornjeg Milanovca, već i čitavog moravičkog okruga - rekao je on.

Dodao je da je potencijale industrijske proizvodnje u Gornjem Milanovcu, kao i potrebu da je tom gradu potrebna jedna posebna saobraćajnica pre svega za teretna vozila kako bi mogli lakše da se uključe i da koriste auto-put, "prepoznao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i na tome su mu svi građani ove opštine zahvalni".

Kovačević je podsetio i da je izgradnja obilaznice počela odmah nakon potpisivanja Ugovora o saradnji između Ministarstva građevinarstva, sobraćaja i infrastrukture i kineske kompanije "Power Construction Corporation of China Limited", krajem 2021. godine, pošto su bili spremni kompletni projekti i dobijene građevinske dozvole, što je uradio Saobraćajni institut CIP, nakon čega se užurbano krenulo u izgradnju.

Video: Vučić: Od Beograda do Subotice putovaće se sat i 10 minuta

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Violeta

    4. oktobar 2024 | 11:04

    Odlično odrađena obilaznica koja će mnogima olakšati putovanje.

  • Radisa

    4. oktobar 2024 | 11:07

    Hvala Vučiću na trudu da unapredi infrastrukturu u Šumadiji!

  • Ivona

    4. oktobar 2024 | 11:11

    Ovo je veoma dobra vest,biće olakšan život građana jer će saobraćaj biti izmešten iz centra grada.