• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Estonija ukida stipendije za studente: Da li ovaj trend može da se prelije i na Srbiju?

V. K.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Stipendija je dodeljivana studentima na osnovu akademskog uspeha

  • 0
Estonija, studenti Foto: Shutterstock

Ministarstvo prosvete i nauke u Estoniji će od naredne akademske godine prestati da isplaćuje stipendije studentima koji pokažu odličan akademski uspeh na studijama, čime će uštedeti više od 2 miliona evra. Univerzitetska zajednica ne pozdravlja ovu odluku, jer je stipendija motivisala mlade ljude da ulože više truda u svoje studije.

Kristi Raudmae, šef Odeljenja za visoko obrazovanje Ministarstva prosvete i nauke, izvestio je da je budžet za stipendije za akademsko postignuće 2,4 miliona evra, a dobilo ih je 2.400 studenata (6 odsto studenata), odnosno 100 evra po studentu mesečno. Visina stipendije ostala je nepromenjena od njenog osnivanja pre deset godina, pišu Delfi25.

Prema Raudmaeu, stipendija bi sada trebalo da bude zasnovana na potrebama, a ne na akademskom učinku.

- Stipendija za akademski uspeh je dodeljena na osnovu kriterijuma koje je postavio univerzitet, a ne uzima u obzir materijalnu situaciju ili potrebe studenta. U izveštaju Centra za praćenje razvoja Rigikogua je navedeno da je estonski sistem stipendiranja zasnovan na rezultatima, a da bi se poboljšao pristup visokom obrazovanju, umesto toga treba razviti sistem zasnovan na potrebama - rekla je ona.

(Telegraf Biznis)

Video: Mobilna aplikacija EPS "Uvid u račun" na usluzi potrošačima

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>