• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Srbe u Nemačkoj čekaju velike promene: Mnogi će profitirati dok jednu grupu radnika očekuje smanjenje plate

V. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako se strahuje da će neki radnici biti opterećeni poreskim reformama, prvi proračuni pokazuju da će većina radnika ipak profitirati

  • 0
porez, tax, porezi Foto: Shutterstock

Savezna vlada Nemačke je najavila da želi da postepeno olakša poreski teret građana kroz prilagođene poreske stope u nadolazećim godinama. Glavni cilj ove reforme je da se  olakša život nižoj i srednjoj klasi, dok će radnici iz viših slojeva i dalje snositi veći deo tereta.

U 2025. godini nova poreska reforma u Nemačkoj, gde živi više od 400.000 Srba, neće pogodovati svim zaposlenima na jednak način. Međutim, određene grupe radnika mogu očekivati značajne pogodnosti od ovih promena. Nemački mediji već su sproveli analize kako bi otkrili ko će profitirati od ove reforme, a ko će možda biti na gubitku.

Pojedinci iz nižih i srednjih klasa mogli bi videti najveće koristi od ove reforme, što je dobra vest za one koji se bore sa rastućim troškovima života i znači im svaki dodatni evro. Iako se strahuje da će neki radnici biti opterećeni, prvi proračuni pokazuju da će većina radnika ipak profitirati.

Radnik s bruto platom od 2.000 evra može očekivati povećanje neto plate od 59 evra. Za bruto platu od 2.500 evra, plata će porasti za 54 evra. Ako je bruto plata 3.000 evra, povećanje iznosi 55 evra. Za bruto platu od 3.500 evra, plata će se povećati za 55 evra. Radnici sa bruto platom od 5.000 evra mogu očekivati povećanje od 76 evra. Za više bruto plate, poput onih od 5.500 evra i 7.500 evra, povećanja su još veća, i iznose 175 evra i 214 evra. Međutim, radnici sa bruto platama većim od 8.500 evra mogu očekivati smanjenje neto plate za oko 159 evra.

Važno je napomenuti i povećanje osnovnog poreskog odbitka, koji će se retroaktivno primeniti za 2024. godinu i iznositi 11.784 evra. Do 2026. godine osnovni odbitak će se dodatno povećavati, dostižući 12.336 evra. Ove promvene bit će ključne za mnoge radnike u Nemačkoj i mogle bi imati dugoročne učinke na njihovu finansijsku situaciju, prenosi Večernji List.

(Telegraf Biznis)

Video: Šta je sve lakše preko eUprave?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>