• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Otvara se prva virtualna ambulanta na Balkanu: Evo kako će funkcionisati

Vreme čitanja: oko 2 min.

Medicinsko osoblje unosi podatke pacijenta u platformu, u kojoj se kreira link koji pacijent dobija elektronskom poštom,

  • 0
Robot, muzika, veštačka inteligencija Foto: Shutterstock.com

Prva virtualna ambulanta na mreži, koja služi isključivo za prenos zdravstvenih podataka među ustanovama u Hrvatskoj, omogućava potpuno sigurnu komunikaciju između pacijenta i lekara, izjavio je pomoćnik direktorke za telemedicinu Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM), Rikardo Protrka, na kongresu "Zdravstvena zaštita na ostrvima i ruralnim područjima" u Novalji na Pagu, u organizaciji tamošnjeg Doma zdravlja dr. Ivana Pehovca.

Inicijativa za pokretanje virtualne ambulante nastala je tokom epidemije kovida, kada je drastično porasla potražnja za telepsihijatrijskim uslugama u Hrvatskoj. Protrka je objasnio da se u početku telepsihijatrija sprovodila putem Microsoftove aplikacije Teams, ali da ona nije bezbedan kanal komunikacije između pacijenta i lekara.

- Hteli smo da stvorimo virtualnu ambulantu nalik nekom od alata za video konferencije, poput Teams i Zoom Meetings. Napravili smo digitalnu platformu koja će u početku služiti isključivo psihijatrijskom delu telemedicine, a zatim bismo to proširili i na ostale virtuelne ambulante gde je potrebna komunikacija na daljinu između pacijenta i lekara - rekao je Protrka, predstavljajući novu aplikaciju koja će imati mobilnu i desktop verziju.

Objasnio je da će pacijenti u virtualnu ambulantu ulaziti iz svojih domova, ali se neće moći uključivati samoinicijativno, već će dobiti iz bolnice link putem elektronske pošte preko koga će im biti omogućen pristup.

Svaki pacijent koji će učestvovati u terapiji prethodno mora fizički, sa uputom, da dođe u Kliniku za psihijatriju na Vrapču i potpiše saglasnost da želi da se povezuje u virtualnu ambulantu. Medicinsko osoblje unosi podatke pacijenta u platformu, u kojoj se kreira link koji pacijent dobija elektronskom poštom, prenosi Poslovni.

Klikom na link pacijent može ući u virtualnu ambulantu za grupnu terapiju koja će, prema Protrkinim rečima, imati i čekaonicu. Planirano je i da u virtuelnu čekaonicu lekar može izbaciti pacijenta koji eventualno "stvara nered".

Grupni terapeut će fizički biti u Vrapču ispred monitora, dok će pacijenti iz svojih domova učestvovati u onlajn terapiji.

Protrka je dodao da je ovo prva produkcija virtualne ambulante na kojoj su informatičari radili godinu i po dana.

Za razliku od Zoom-a ili Teams-a, u ovu aplikaciju pacijent ulazi sa svojim punim imenom i prezimenom i nema kontrolu nad kamerom i mikrofonom.

U početku će se virtualna ambulanta koristiti isključivo za psihoterapiju i psihijatriju, a planirano je proširenje na endokrinologiju i opštu medicinu.

- Telemedicina povećava dostupnost zdravstvene zaštite u ruralnim područjima i na ostrvima. Omogućava praćenje pacijenata na daljinu i olakšava pristup stručnim konsultacijama bez potrebe za putovanjem - rekao je Protrka na kongresu održanom od 4. do 6. oktobra pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja, Udruženja poslodavaca u zdravstvu Hrvatske, Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, Grada Novalje, Ličko-senjske županije i HUP-a.

(Telegraf Biznis)

Video: Vučić na otvaranju obilaznice oko Gornjeg Milanovca

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>