• 21

Vreme čitanja: oko 1 min.

Počela sednica o litijumu: Zasedanje nastavljeno sa punim kvorumom i bez dodataka dnevnom redu

V. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

  • 21
SKUPŠTINA RASPRAVA NASTAVAK Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Oko 11: 30 časova uspostavljen je kvorum te je započela prva sednica redovnog jesenjeg zasedanja, na kojoj je predviđeno razmatranje izmena Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, kojima se traži zabrana istraživanja i eksploatacije bora i litijuma.

Sednica je prekinuta zbog nedostatka kvoruma i nastaviće se u 11:10 časova. Predsednica parlamenta Ana Brnabić je konstatovala da je primenom elektronskog sistema za glasanje utvrđeno da je u sali pristuno 67 narodnih poslanika. S obzirom da nije bila prisutna većina od ukupnog broja narodnih poslanika, u datom trenutku nisu postojali uslovi za rad Narodne Skupštine, te je, u skladu sa članom 88, stav 2 poslovnika Narodne Skupštine, predsednica parlamenta prekinula rad dok se ne obezbedi kvorum.

Sednicu je zakazala predsednica parlamenta Ana Brnabić, a na dnevnom redu predložena je jedna tačka i to predlog za izmenu Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima koji je 10. septembra podnelo 86 opozicionih i samostalnih poslanika.

Predlogom izmena i dopuna Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, između ostalog, u članu 4a, traži se zabrana primenjenih geoloških istraživanja, eksploatacije i prerade bora i litijuma.

Za predstavnika predlagača određena je poslanica Ekološkog ustanka Danijela Nestorović koja je prva dobila reč.

- Predlog je da se iskopavanje trajno zabrani. Na nama je da svoj našoj deci ostavimo čistu vodu i vazduh - navela je Nestorović u svojoj uvodnoj reči.

Vlada je dala negativno mišljenje na ovaj predlog, a predsednica Skupštine Ana Brnabić rekla je juče da poslanici SNS neće podnositi amandmane, jer je nemoguće popraviti taj predlog zakona.

(Telegraf Biznis)

Video: Vučić na otvaranju obilaznice oko Gornjeg Milanovca

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sasa

    7. oktobar 2024 | 10:29

    Opozicija se vodi licnim interesima kao uostalom u svemu sto radi, a narod to vidi i zna..

  • sasa

    7. oktobar 2024 | 10:30

    Ne bi me cudlo da opet gledamo cirkus u skupstini u reziji opozicije.Doduse, vec vidjeno-

  • Kaja

    7. oktobar 2024 | 10:49

    Dobro je sto su gradjani imali priliku da vide da opozicija nije dosla na sednicu. To govori o njihovoj ozbiljnosti na datu temu litijuma

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>