• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Priština ukinula zabranu ulaska robe iz centralne Srbije na KiM

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Koja je uvela u junu prošle godine

  • 0
Kosovo Priština panorama Foto: Shutterstock

Američka privredna komora u Prištini pozdravila je odluku vlade privremenih prištinskih institucija da ukine zabranu ulaska robe iz centralne Srbije na AP KIM, ističući da je odluka o zabrani ulaska robe uticala na komercijalne interese SAD i zemalja članica EU.

"Ta odluka je bila suprotna duhu koji promoviše CEFTA, ali i obavezama koje je Kosovo preuzelo u okviru procesa integracije u Evropsku uniju", navedeno je u saopštenju, prenosi Reporteri.

Dodaje se da je zabrana ulaska robe ugrozila učešće Prištine u inicijativama regionalne saradnje.

„S obzirom da je jedan od glavnih ciljeva CEFTA-e smanjenje trgovinskih i proizvodnih troškova, kroz eliminisanje barijera u kretanju robe, Američka komora je pozvala Vladu Kosova da, što je pre moguće, ojača mehanizme kontrole na svim graničnim prelazima, kako bi se dosadašnja mera bezbednosti u potpunosti ukinula“, stoji u saopštenju Američke privredne komore u Prištini.

Priština je danas ukinula zabranu ulaska robe iz centralne Srbije na AP KiM preko administrativnog prelaza Merdare koju je uvela u junu prošle godine.

Prethodnih dana je više nemačkih zvaničnika zatražilo od Prištine da ukine zabranu ulaska robe iz centralne Srbije na KiM i da deblokira CEFTA sporazum, upozavajući da da će se Priština u protivnom sauočiti sa izbacivanjem iz CEFTA i Berlinskog procesa.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Video: Vučić na otvaranju obilaznice oko Gornjeg Milanovca

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>