• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mali: Radovi na izgradnji Ekspa po planu, uvereni smo u uspeh srpske izložbe

V. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Ovo je najveća prilika za Srbiju u skorijoj budućnosti i iskoristićemo je"

  • 0
Ministar Mali i Aiči Tošio Nakamura Foto: TANJUG/ MINISTARSTVO FINANSIJA/bs

Prvi potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali razgovarao je danas sa generalnim sekretarom Svetske izložbe EKSPO 2005. Aiči Tošiom Nakamurom o ovoj manifestaciji koja će se 2027. godine organizovati u Beogradu i istakao da se radovi na izgradnji Ekspo kompleksa odvijaju po planu.

Ministar finansija predstavio je Nakamuri planove Srbije za izgradnju Ekspo kompleksa i istakao da je naša zemlja u ovom trenutku najveće gradilište u Evropi, saopštilo je ministarstvo.

Mali je rekao da je ozbiljno shvaćena uloga koju je Beograd dobio u teškoj konkurenciji.

- U potpunosti smo koncentrisani na izgradnju kompleksa. Ovo je najveća prilika za Srbiju u skorijoj budućnosti i iskoristićemo je. Beograd se i danas mnogo promenio u odnosu na period od pre deset godina, a 2027. godine će biti neprepoznatljiv - rekao je Mali.

On je istakao da krajem novembra Srbija očekuje i formalno preuzimanje zastave organizatora narednog Ekspa, prvog u Evropi posle mnogo godina, te da će se odmah nakon toga početi sa slanjem zvaničnih poziva zemljama da učestvuju.

Kako je rekao već je otvorena kancelarija u kojoj se na jednom mestu mogu dobiti sve informacije u vezi sa Ekspo izložbom, "One stop office", što je Nakamura ocenio kao važan potez u organizaciji događaja ove veličine i značaja.

- Bićemo spremni. Uskoro ćemo Srbiju predstaviti i u Osaki, gde će krenuti 'prodavanje karata' za naš Ekspo, odnosno imaćemo paviljon na kome ćemo dobro predstaviti Srbiju - rekao je Mali i istakao da je svaka pomoć dobrodošla te da će veliko iskustvo koje ima Nakamura puno značiti Srbiji kao podrška.

Mali je poručio da je Srbija druga najbrže rastuća ekonomija u Evropi ove godine, da 2027. očekuje više od tri miliona posetilaca i da će Srbija tu šansu iskoristiti da se predstavi na najbolji način.

On je ocenio i da je vreme održavanja manifestacije povoljno za Srbiju, budući da se očekuje da se do 2027. sve svetske krize i konflikti okončaju, te da će to biti godina kada će zemlje želeti i biti spremne da se bave lepšim temama kao što je tema Ekspa "Igra(j) za čovečanstvo - sport i muzika za sve".

To je, ocenio je Mali, godina kada će svi želeti da dođu u Beograd u boljoj globalnoj atmosferi, okupljeni oko teme koja je široka i prihvatljiva, koju će svaka zemlja iskoristiti za svoje predstavljanje.

- Uz to, Srbija je bezbedna zemlja u Evropi, dobro geografski pozicionirana, gostoljubiva, zemlja koja ima šta da ponudi i da pokaže i zato smo uvereni u uspeh Ekspa u Beogradu - zaključio je Mali.

Tošio Nakamura istakao je da će rado staviti na raspolaganje svoje dosadašnje veliko iskustvo u ogranizaciji svetskih izložbi i istakao da Srbija dobro napreduje u pripremama.

- Obišao sam gradilište i video da sve ide glatko. Treba dalje širiti svest o značaju teme srpskog Ekspa za svet, za svaku zemlju pojedinačno. Podelićemo svoje iskustvo - zaključio je Nakamura, dodaje se u saopštenju.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Video: Vučić na otvaranju obilaznice oko Gornjeg Milanovca

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>