• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ekonomija evrozone slabija od očekivanja: Evropska centralna banka procenjuje učinak na potrošačke cene

V. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Procenjuju se i implikacija na prognoze inflacije

  • 0
Evrozona, evropa, evri Foto: Shutterstock/Oleg Elkov

Ekonomija evrozone je slabija od očekivanog i Evropska centralna banka mora da proceniti posredni učinak na potrošačke cene na sastanku sledeće nedelje, rekao je član Izvršnog odbora Frank Elderson.

- Broj nedavnih pokazatelja sugeriše da se rizici nižeg ekonomskog rasta već materijalizuju. Dakle, moraćemo pažljivo da procenimo ima li to ikakvih implikacija na naše prognoze inflacije - rekao je u intervjuu za za slovenački list Delo.

Elderson, koji retko javno komentariše monetarnu politiku, rekao je da funkcioneri dolaze "otvorenog uma" na sastanak od 16. do 17. oktobra i da se veseli vrlo iskrenoj i otvorenoj raspravi.

Očekuje se da će ECB na sastanku u Sloveniji po treći put ove godine sniziti troškove zaduživanja. Kreatori politike postali su više zabrinuti zbog ekonomskih podataka koji su blaži od očekivanih — posebno zbog rizika od iznenadnog pogoršanja na tržištu rada, prenosi SEEbiz.

Istovremeno, rast cena usporava se brže nego što se predviđalo. U septembru je pao ispod cilja od 2 odsto, prvi put od 2021. godine.

Predsednica Kristin Lagarde odustala je od nagoveštaja smanjenja stope prošle nedelje usred sve većeg poverenja u postizanje cilja na vreme. U ponedjeljak je francuski Fransoa Vileroj de Galau rekao da će se funkcioneri vrlo verovatno odlučiti na takav potez sledeće nedelje, prenosi Biznis.ba.

- Bićemo upoznati sa svim podacima i analizama pre sastanka, a kao što smo već mnogo puta rekli, odluke donosimo od sastanka do sastanka - rekao je Elderson.

(Telegraf Biznis)

Video: Vučić na otvaranju obilaznice oko Gornjeg Milanovca

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>