• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Uvodi se termin "prevara u hrani", ko počini prekršaj, sankcije će biti strože? U pripremi izmene Zakona

Ekipa Biznisa

Vreme čitanja: oko 1 min.

Trenutno se radi na izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti hrane i Zakona o službenim kontrolama

  • 0
Najnovija vest Biznis Telegraf Ilustracija: Telegraf

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Martinović poručio je danas da se radi na izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti hrane i Zakona o službenim kontrolama kojim će biti uveden termin "prevara u hrani" - čime se prvi put u srpskom zakonodavstvu regulišu postupci otkrivanja i sankcionisanja takvih slučajeva, što je ključno jer su dosadašnje kazne za prevare u hrani bile neadekvatne i nedovoljno odvraćajuće, a sada će sankcije biti strože za počinjene prekršaje.

- Naša obaveza je da kroz ovu unapređenu koordinaciju, jasnije propise i bolju kontrolu osiguramo da tržište hrane bude bezbedno, transparentno i u skladu sa najvišim standardima, a da istovremeno sprečimo sivu ekonomiju i zaštitimo interese potrošača i legalnih proizvođača - naveo je ministar.

Martinović je kao primer dobre prakse naveo aktiviranje imejl adrese Ministarstva poljoprivrede za prijavu zloupotrebe (prijavizloupotrebu@minpolj.gov.rs), putem koje građani u svako doba dana mogu podneti prijavu na nezakonitosti poput uzurpacije poljoprivrednog zemljišta, nelegalne proizvodnje i prometa alkoholnih pića, kao i falsifikata u prodaji jestivih proizvoda.

Dodao je da se radi i na integraciji poljoprivredne inspekcije u jedinstveni informacioni sistem eInspektor, kako bi planiranje inspekcijskih nadzora i izveštavanje bilo transparentnije.

Martinović se osvrnuo i na sistem eAgrar, koji, kako je naveo, omogućava efikasnije izveštavanje, praćenje statistike podsticaja i veći stepen kontrole uz suzbijanje sive ekonomije i onemogućavanje malverzacija, a ujedno daje i precizan uvid o tome kakvo je stvarno stanje na terenu.

(Telegraf Biznis)

Video: Kupila majicu na "sniženju", kući shvatila da je upala u zamku: Majka prevarena u dečjem butiku

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>