• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nakon 85 godina ovo alpsko skijalište prestaje da radi: Zbog nedostatka snega, 200 radnika ostaje bez posla

V. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Usled klimatskih promena u Francuskoj je od 1970-ih godina zatvoreno više od 180 skijališta

  • 0
Skijanje Foto: Pixabay/derwiki

Francusko skijalište Alp du Grand Sere, smešteno nedaleko od Grenobla na nadmorskoj visini od 1.368 metara, poslednje je u nizu skijališta koja prestaju sa radom. Nakon 85 godina ovo alpsko odredište trajno zatvara svoja vrata zbog nemogućnosti finansiranja sistema za proizvodnju veštačkog snega koji bi omogućio rad tokom cele godine.

Od otvaranja davne 1939. godine, Alp du Grand Sere bio je popularno odredište za ljubitelje zimskih sportova, ipak, poslednjih godina suočio se sa ozbiljnim problemima. Uprkos planovima obnove koji su predviđali modernizaciju infrastrukture, uključujući zamenu skijaških liftova i prilagođavanje letnjim turistima, skijalište nije uspelo da  osigura potrebna sredstva za nastavak rada.

Skijalište je ove nedelje i zvanično zatvoreno uprkos uloženih gotovo tri miliona evra u infrastrukturu od 2021. godine. Lokalne vlasti su dugo pokušale da prikupe sredstva za vođenje skijališta, ali nakon brojnih neuspešnih pokušaja morala su doneti odliku o zatvaranju. Veće Matejsin je 4. oktobra i službeno potvrdilo da više nisu u mogućnosti sami snose operativne troškove.

- Izabrani zvaničnici CCMatejsin upravo su najavili trajno zatvaranje Alpe du Grand Serre bez ikakvih pratećih planova. Ova odluka je neshvatljiva sa strateške tačke gledišta i otkriva užasan nedostatak vizije, veštine i samopouzdanja da se uspešno završi projekat rehabilitacije područja i postane prelazni pilot projekat - objavljeno je na stranici grupe za podršku, Alpe du Grand Serre Tomorrow, navodi Independent.

Na stranici se navodi da zatvaranje dovodi do gubitka najmanje 200 radnih mesta i pokazuje okrutan nedostatak humanosti za stanovnike i farmere doline Roazon koji zavise od profita od zimskih sportova.

Zatvoreno više od 180 skijališta

Iako je Alp du Grand Sere najveća skijaška stanica u severnim Alpima koja je prinuđena da se zatvori ono je deo je šireg trenda na Alpama, gde manja i srednje visinska skijališta sve teže opstaju zbog sve nepredvidljivijih snežnih uslova i uticaja klimatskih promena. Prema rečima Pierra-Alexandrea Metralta, geografa sa Univerziteta u Grenoblu, više od 180 skijališta u Francuskoj zatvoreno je od 1970-ih godina, pri čemu su jedan od glavnih razloga upravo klimatske promene.

Međunarodna skijaška i snubord federacija (FIS) početkom meseca je zajedno s UN-ovim stručnjacima za vremenske uslove upozorila je da su skijaški centri širom sveta suočeni s egzistencijalnom prijetnjom zbog klimatske krize. Prošle sezone, 26 trka Svetskog kupa otkazano je zbog loših vremenskih uslova, što je podiglo uzbunu o budućnosti zimskih sportova, prenosi Dnevno.

(Telegraf Biznis)

Video: Vučić: Potpisaćemo sa SAD značajan energetski ugovor sledeće srede

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>