• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

U avgustu premašen naš izvoz u Tursku, danas se održava poslovni forum: Nove šanse za dalji razvoj

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Na poslovnom forumu prisustvuje 177 srpskih i 120 turskih firmi

  • 0
Aleksandar Vučić, Erdogan, Marko Čadež, Poslovni forum Kolaž: Tanjug/Rade Prelić

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je danas da je na poslovnom forumu Srbija-Turska, na kome učestvuju predsednici Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan, prisutno rekordnih 177 srpskih i 120 turskih firmi iz svih oblasti poslovanja.

On je naveo da su među njima firme iz prehrambene industrije, građevinarstva, turizma, industrije alata, IT-ja.

- Ovo je nedelja dobrih vesti, Srbija je dobila investicioni kreditni rejting, tržište na kome mogu da se dobiju proizvodi iz Srbije bez carina povećan je na 2,8 milijardi ljudi - rekao je Čadež na skupu u hotelu Hajat i dodao da je velika čast da se četvrti put zaredom drži poslovni forum u prisustvu dva predsednika.

To, prema njegovim rečima, dovoljno govori koliko su naše zemlje prijateljske.

Ocenio je da je otvorena nova era time što smo ušli u alijansu za baterije i stvorili mogućnost da budemo jedan od ključnih faktora u novoj zelenoj industrijskoj revoluciji.

Kao dobru vest od danas naveo je to što je prema podacima Republičkog zavoda za statitiku u avgustu premašen naš izvoz u Tursku i da idemo ka rekordu kada je u pitanju međusobna razmena dvaju zemalja.

Naveo je da su među prisutnim firmama i one iz prehrambene industrije koje su spremne da dupliraju uvoz repromaterijala iz Turske i da dupliraju svoj izvoz smrznutog voća u Tursku.

Dodao je da su tu i firme koje uspešno rade sa Turskom i žele da povećaju izvoz gotovog nameštaja za projekte na kojima se inače, radi.

- Među prisutnim firmama dosta je i onih iz IT-ja, softer je postao izvozni proizvod broj jedan u Srbiji, a naša zemlja je doživela nešto što mi nazivamo digitalni bum - rekao je Čadež.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Video: Predstavljena prigodna marka povodom 100 godina od osnivanja Republike Turske

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>