• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

U mestu gde živi oko 400.000 Srba, otkrivena prevara od 74 miliona €: Mnogima će uskoro stići novac na račun

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nakon što su prekomerne naplate izašle na videlo, izvršna direktorka "DSW21", Heike Heim, morala je da napusti svoje mesto u julu

  • 0
sudija čekić presuda kazna novčana, novac, pare Foto: Shutterstock, Telegraf

Nakon pregleda desetina hiljada ugovora, otkriveno je da je kompanija gradskog komunalnog preduzeća DEW-a u Nemačkoj (Dortmund), koja pruža usluge snabdevanja energijom, naplatila prekomerne iznose od 70.000 kupaca. Oni bi sada trebalo da dobiju svoj novac nazad.

Komanija DEW-a, Stadtenergiena na osnovu interne istrage otkriveno je da je naplaćivala previsoke račune za energiju dobilo od nekoliko hiljada kupaca.

Prevarenim korisnicima biće vraćen novac

DEW21 je to objavio u saopštenju za javnost, a kako navode iz komunalnog preduzeća, prevarenim korisnicima će od ponedeljka, 21. oktobra, biti vraćeni nepravedno odbijeni iznosi na bankovne račune, pišu nemački mediji.

Preplaćeno je ukupno oko 24,6 miliona evra. Prve procene su bile da se radi o 36 miliona evra. Ukupna šteta od navodne prevare iznosi 74 miliona evra, a unutrašnji i spoljni revizori angažovani su da istraže incident.

Nepravilnosti u naplati od kupaca

DEW je u proleće prvi put objavio da su u njihovoj poslovnici otkrivene ogromne nepravilnosti u naplati od kupaca tokom 2022. i 2023. godine. Fokus istrage javnog tužilaštva, koja je u toku, posebno je na izvršnoj direktorki.

Nakon što su prekomerne naplate izašle na videlo, izvršna direktorka "DSW21", Heike Heim, morala je da napusti svoje mesto u julu, prenosi Fenix.

Heike Heim je bila na čelu gradskih komunalnih preduzeća od juna 2023, a sada je podnela tužbu zbog svog otkaza, jer smatra da nije osnovan.

(Telegraf Biznis)

Video: Vučić: Potpisaćemo sa SAD značajan energetski ugovor sledeće srede

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>