• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Mihailo Vesović: Regionalna saradnja ključna za stabilnu i konkurentnu privredu regiona

Vreme čitanja: oko 4 min.

Govoreći o sporazumu osnaživanja žena u logistici, Košuta kaže da sve više žena imamo u kompanijama, a da će one tek doći do izražaja

  • 0
Privredna Komora Srbije Foto: Boban Ristić

Infrastrukturna ulaganja, regionalna saradnja, digitalizacija, razvoj kadrova kao i primena inovacija ključni su za dalji razvoj sektora transporta i logistike u regionu istaknuto je na konferenciji "Moć zajedničkog planiranja: Transport i logistika za stabilnu privredu regiona", koja je u Privrednoj komori Srbije okupila više od 200 privrednika iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Italije i Grčke.

Na konferenciji je potpisan Sporazum o osnaživanju žena u sektoru logistike, sa ciljem unapređenja njihove zastupljenosti na liderskim pozicijama u transportu i logistici. Sporazum su potpisali Privredna komora Srbije, Konfindustrija Srbije, Slovenački poslovni klub, Predstavništvo Hrvatske gospodarske komore u Srbiji i Grčko privredno udruženje u Srbiji. Poslednji podaci pokazuju da učešće žena u logističkom sektoru u regionu varira između 15 i 33 odsto, u zavisnosti od države, a potpisani sporazum ima za cilj dodatnu afirmaciju žena na vodećim pozicijama u ovom sektoru.

Direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju Privredne komore Srbije (PKS) Mihailo Vesović istakao je da se protok robe preko granice, u poslednje tri godine, uvećao za gotovo 50 odsto, a da je u prethodnih deset godina višestruko uvećan.

- Kvantitet i obim razmene dobavljača iz celokupnog regiona pokazuje koliko su transport i logistika u stvari ključni deo privrednih aktivnosti i koliko oni mogu da utiču na konkurentnost samih kompanija i njihovih proizvoda - rekao je Vesović. Dodaje da logistika predstavlja ekonomski krvotok bez kojeg privreda postaje nefunkcionalna, ali da je neophodna saradnja privatnog i javnog sektora.

- Nemoguće je da transport i logistika dobro funkcionišu, ako regionalno dobro ne funkcionišu. Pričamo o regionu Zapadnog Balkana, pričamo o najbližoj trasi proizvoda i robe ka Evropskoj uniji, koja je glavni kupac skoro 65 odsto robe koja se proizvede u ovom regionu - naveo je Vesović i dodao da je bitno pitanje kadrova, ali i ekologije u ovom sektoru.

- Član Upravnog odbora Konfindustrije Srbije Erik Košuta navodi da je lanac snabdevanja bitan investitorima, a da se to najbolje vidi u uslovima globalnih kriza i izazova. "Srbija svojom politikom privlači sve više investicija, investitori žele da budu blizu. Zbog toga je i EU i te kako prisutna kod nas - rekao je Košuta.

Govoreći o sporazumu osnaživanja žena u logistici, Košuta kaže da sve više žena imamo u kompanijama, a da će one tek doći do izražaja.

- U kompanijama moramo imati svest da žene treba da imaju vizibilnost, naročito na ključnim pozicijama - kazao je on.

Naglašava da je potrebno dati vizibilnost i čitavom lancu snabdevanja, tako da njegova digitalizacija ide zajedno sa razvojem infrastrukture. Danijela Fišakov, predsednica Slovenačkog poslovnog kluba podsetila je da ovogodišnja konferencija nosi naziv "Moć zajedničkog planiranja za stabilnu privredu regiona" i u vezi sa time naglasila da je pravo zajedništvo pokazalo svoju moć već u pripremi ove konferencije.

Zahvalila je svim damama koje već treću godinu zaredom učestvuju u organizaciji ove konferencije, jedne od najrelevantnijih iz oblasti transporta i logistike. Pero Mijakić, direktor predstavništva Hrvatske gospodarske komore u Srbiji istakao je značaj dobre regionalne saradnje za dobro funkcionisanje sektora i logistike, gde svaki poremećaj utiče na cenu proizvoda. On je dodao da predstavništvo HGK pruža podršku svojim članicama u svim segmentima poslovanja.

Predsednik Grčkog privrednog udruženja u Srbiji Nikolaos Sliousareko poručio je da je tema transporta i logistike veoma važna za poslovanje kako grčkih tako i srpskih kompanija. On je istakao da današnji skup potvrđuje spremnost institucija i predstavnika privrede da vode otvoren dijalog i da međusobno sarađuju u kreiranju još stabilnijeg poslovnog ambijenta u Srbiji.

- Srbija se nalazi na strateškoj raskrsnici. Sa svojom centralnom pozicijom na Zapadnom Balkanu i duž ključnih evropskih koridora, Srbija ima jedinstvenu priliku da se pozicionira kao logistički centar koji može podsticati rast kako na domaćem, tako i na regionalnom nivou. Međutim, za postizanje ovog cilja, potrebni su vizija, planiranje i partnerstva - istakla je Fabijana Urbani, prvi sekretar Ambasade Italije u Srbiji.

- Infrastrukturna ulaganja, regionalna saradnja i održive inovacije definisaće budućnost transporta i logistike u regionu. Nastavkom usklađivanja sa evropskim standardima, Srbija i region mogu otključati nove mogućnosti za trgovinu, naročito sa EU, svojim prvim trgovinskim partnerom. U tome, Italija može biti pouzdan i strateški partner - naglasila je Urbani.

U okviru konferencije održani su stručni paneli koji su okupili institucionalne predstavnike ali i vodeće eksperte i lidere iz industrije transporta, logistike, lanaca snabdevanja, poput predstavnika EU Delegacije, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije, Uprave luke Solun, Luke Split, Luke Kopar, kompanije MSC Global Shipping Company, DP World, Transfera, Dragon Maritime, Milšped Group, italijanske kompanije Alpe Adria, Intereuropa, WTO, CBS International - jedne od vodećih konsultantskih kompanija za nepokretnosti. Teme panela bile su infrastrukturni projekti, planiranje u uslovima nestabilnosti i održivost lanaca snabdevanja, jačanje konkurentnosti i regionalne saradnje, kao i inovacije i intermodalni transport.

Konferenciju "Moć zajedničkog planiranja: Transport i logistika za stabilnu privredu regiona" u partnerstvu su organizovali Udruženje italijanskih industrijalaca Konfindustrija Srbije, Privredna komora Srbije, Slovenački poslovni klub, Hrvatska gospodarska komora i Helensko privredno udruženje u Srbiji.

(Telegraf Biznis)

Video: Newsmax televizija počela sa radom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>