• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

Janko "prešao sistem"! Greje kuću od 230 m2 i za celu sezonu plati samo 100 evra: Evo kako je to moguće

Vreme čitanja: oko 1 min.

Njegova metoda se zasniva na korišćenju sojine slame

  • 2

Kako se temperature polako spuštaju, a zima kuca na vrata, mnogi već razmišljaju o načinima kako da zagreju svoje domove, a da pritom ne potroše pravo bogatstvo. Računi za grejanje stalno rastu, pa potraga za ekonomičnim rešenjima postaje prioritet. Od alternativnih goriva do inovativnih sistema grejanja, ljudi traže sve moguće načine da smanje troškove, a istovremeno održe toplotu u svojim domovima.

U toj atmosferi se ističe i Janko Turičanin, koji je pronašao svoj način da prebrodi zimu s minimalnim troškovima, koristeći sojinu slamu kao gorivo. Janko, Turičanin iz Stare Pazove, osmislio je inovativan sistem grejanja, koji mu omogućava da zimu prebrodi uz minimalne troškove, trošeći svega oko 100 evra po sezoni.

Njegova metoda se zasniva na korišćenju sojine slame, nusproizvoda koji se obično koristi kao humus, ali koji on koristi kao glavni izvor toplotne energije. Greje veliku kuću, a zahvaljujući toplotnom akumulatoru, obloženom mineralnom vunom i ceradom, uspeva da zadrži toplotu tokom celog dana, bez potrebe za dodatnim gorivom do sledećeg ciklusa grejanja.

Dnevno sagori osam bala sojine slame, koje podižu temperaturu u kotlu. Termostat održava stabilnu temperaturu, omogućavajući da se sledeća bala troši tek sutradan. Greje ukupno oko 230 kvadratnih metara prostora, uključujući kuću, garažu i pomoćne objekte, i osigurava da temperatura ne padne ispod 21 stepen.

Jedini izazov ovog načina grejanja je potreba za dovoljno velikim prostorom za skladištenje bala, koje takođe moraju biti suve. Srećom, Janko uspeva da pripremi dovoljno bala za celu sezonu unapred, što mu omogućava udobnost tokom hladnih zimskih dana, prenosi Dnevno.

(Telegraf Biznis)

Video: Kampanja Čuvarkuća, stvarano u Srbiji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>