• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

MMF – Impresivni makroekonomski rezultati Srbije: privredni rast i tržište rada snažni, inflacija je smanjena

V. K.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Postignuti dogovori trebalo bi da budu odobreni u decembru od strane Odbora izvršnih direktora MMF-a

  • 0
Srbija zastava MMF Foto: Shutterstock,.imf.org

Završeni su razgovori predstavnika Republike Srbije i misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koji su vođeni od 3. do 15. oktobra, a koji su imali dva cilja – razmatranje rezultata u okviru stendbaj aranžmana (Stand-by Arrangement – SBA) i dogovor o ekonomskom programu u okviru trogodišnjeg Instrumenta za koordinaciju politika.

S timom MMF-a postignuti su dogovori za oba cilja.

- Uspešno je obavljeno četvrto, ujedno i poslednje razmatranje sprovođenja aktuelnog stendbaj aranžmana koji je zaključen u decembru 2022. godine na period od 24 meseca.

- Istovremeno, postignut je dogovor o ekonomskom programu i srednjoročnim politikama koje će MMF podržati trogodišnjim Instrumentom za koordinaciju politika (Policy Coordination Instrument – PCI). PCI je nefinansijski, savetodavni instrument za zemlje koje sprovode snažnu ekonomsku politiku, zbog čega je takav instrument pravi izbor za Srbiju. Činjenica da je Srbija već imala dva izuzetno uspešna nefinansijska instrumenta ovog tipa, kao i to što se aktuelni stendbaj aranžman već od drugog razmatranja smatrao aranžmanom iz predostrožnosti (jedno razmatranje ranije nego što se očekivalo prilikom odobrenja), potvrđuje da se u Srbiji sprovode kredibilne politike.

- S obzirom na snažan napredak koji je Srbija ostvarila u prethodnih dvanaest godina, PCI bi trebalo da podrži očuvanje postignutih

rezultata, kao i nastavak sprovođenja ambiciozne reformske agende”, rekla je guverner Jorgovanka Tabaković.

Postignuti dogovori trebalo bi da budu odobreni u decembru od strane Odbora izvršnih direktora MMF-a

- Nakon prethodne misije MMF-a u martu ove godine rekla sam da je u periodu pred nama i formalno uvođenje Srbije u grupu zemalja

investicionog ranga, koji Srbija zaslužuje. Čestitam nam svima dobijeni investicioni rejting, koji Srbiji odavno pripada! I nove ocene MMF-a jesu potvrda da u Srbiji sprovodimo dobre politike kojima jačamo našu ekonomiju, a time i uslove za dalji rast rejtinga. Postoje svi razlozi za realni optimizam, jer ovakvi uslovi olakšavaju donošenje odluka na srednji i dug rok, time i dalji rast zaposlenosti i ukupan napredak društva - izjavila je guverner Jorgovanka Tabaković.

Nakon dvonedeljnih razgovora MMF zaključuje sledeće:

  • Makroekonomski rezultati u Srbiji su jaki.
  • Privredni rast i tržište rada su snažni.
  • Inflacija je smanjena.
  • Devizne rezerve su na rekordnom nivou.
  • Finansijski sektor je dobro kapitalizovan i likvidan.
  • Učešće javnog duga u BDP-u nastavlja da se smanjuje.     

U svom saopštenju MMF ističe i sledeće:

- Zahvaljujući jakom ekonomskog programu koji Srbija sprovodi, a koji je podržan i stendbaj aranžmanom MMF-a, i imajući u vidu kontinuiranu posvećenost snažnoj ekonomskoj politici, S&P je u oktobru prvi put dodelio Srbiji kreditni rejting investicionog ranga-

- Makroekonomski rezultati Srbije u 2024. godini su impresivni. MMF procenjuje da će rast u 2024. godini dostići 3,9% i da će zatim

ubrzati na oko 4,25% u narednim godinama.

- Inflacija je vraćena u ciljani koridor Narodne banke Srbije zahvaljujući merama monetarne politike i smanjenju cena energenata i

hrane.

-  Povećanje fiskalnog deficita na 2,7% BDP-a u 2024. godini biće u funkciji finansiranja dodatnih potreba u oblasti infrastrukture, socijalne politike i odbrane. Očekuje se da će javni dug pasti na oko 48 odsto BDP-a do kraja 2024. godine zahvaljujući snažnim fiskalnim prihodima, snažnom ekonomskom rastu i nedavnoj reviziji BDP-a naviše.

- MMF očekuje i da će se nastaviti kontinuirani snažni prilivi stranih direktnih investicija, koji će biti više nego dovoljni da pokriju tekući deficit platnog bilansa, što je obeležilo i prethodnih deset godina.

- Ključni makroekonomski rizici odnose se na: eksternu tražnju, cene robe na globalnom tržištu, produbljivanje geoekonomske fragmentacije, kao i izloženost poljoprivredne proizvodnje i ekonomske aktivnosti uticaju klimatskih promena i ekstremnih vremenskih prilika.

- Srbija je izgradila dovoljne rezerve i mehanizme za odbranu od rizika koji mahom dolaze iz eksternog okruženja. Devizne rezerve i depoziti države su visoki, javni dug i spoljni dug su održivi, a bankarski sektor je jak. Uz to, neophodan je i kontinuitet prudentnih politika kao dodatan važan zaštitni mehanizam.

- Obezbeđene rekordne devizne rezerve i očuvana relativna stabilnost deviznog kursa dinara prema evru bili su i ostaju važan stub izvesnosti poslovanja i očuvanja i finansijske stabilnosti zemlje. I inflacija u granicama cilja Narodne banke Srbije, rekordna dinarska štednja i najniže učešće problematičnih kredita govore u prilog monetarnoj i finansijskoj stabilnosti. Sve to, uz očekivano ubrzanje rasta BDP-a na raspon između 4 odsto i 5 odsto u narednim godinama, jeste pokazatelj da je Srbija u odličnim rukama - zaključila je guverner Jorgovanka Tabaković.

(Telegraf Biznis))

Video: Kampanja Čuvarkuća, stvarano u Srbiji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>