• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Evropski gigant avijacije gasi 2.500 radnih mesta: Ova promena će uticati samo na jednu grupu radnika

V. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kompanija navodi da će ukidanje ovih pozicija pomoći u stvaranju efikasnije i efektivnije organizacione strukture

  • 0
Airbus A321XLR Foto: Shutterstock

Evropski gigant avijacije Airbus, gasi do 2.500 radnih mesta u svojoj jedinici za svemir i odbranu. U saopštenju izdatom sredu, kompanija je navela da će ukidanje ovih pozicija pomoći u stvaranju efikasnije i efektivnije organizacione strukture.

- Želimo da oblikujemo ovu jedinicu kako bi mogla da deluje kao vodeći i konkurentni igrač na ovom tržištu koje se stalno razvijaja. To zahteva da postanemo brži, tanji i konkurentniji - rekao je Majk Šulhorn, izvršni direktor Airbusove jedinice za svemir i odbranu.

Nisu planirana obavezna otpuštanja, a dodatni detalji biće saopšteni kasnije, dodao je Airbus u saopštenju. Kompanija je na kraju prošle godine imala skoro 148.000 zaposlenih.

Smanjenje radnih mesta u Airbusu dolazi samo nekoliko meseci nakon što je u izveštaju o prihodima za drugi kvartal rekla da svemirska jedinica utiče na njeno finansijsko poslovanje.

U tom izveštaju, kompanija je registrovala trošak od 989 miliona evra vezan za svemirski biznis, koji se odnosi na reviziju troškova u toj jedinici i projektovane niže prihode.

U sredu je Šulhorn rekao da je kompanija pogođena brzo promenljivim i veoma izazovnim poslovnim okruženjem sa poremećenim lancima snabdevanja, brzim promenama u ratovanju i rastućim pritiscima troškova zbog budžetskih ograničenja.

U junu je Airbus rekao da će ove godine isporučiti oko 770 komercijalnih aviona, što je smanjenje u odnosu na prethodni cilj od 800. Njegova linija aviona A320neo, prodaje se više od Boeinga 737 Max od 2019. godine, nakon dva smrtonosna udesa.

Smanjenje radnih mesta u Airbusu dolazi samo nekoliko dana nakon što je njegov glavni konkurent u avijaciji, Boing, izjavio da će ukinuti oko 17.000 radnih mesta. Ova smanjenja su povezana sa tekućim proizvodnim problemima i štrajkom u njegovoj fabrici blizu Sijetla, prenosi Biznis Insajder.

(Telegraf Biznis)

Video: Dijana Kocić je dala otkaz u uspešnoj firmi i našla posao duše: Koje su zablude o influenserima?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>