• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Samo jedna osoba u Hrvatskoj ima dozvolu da sakuplja žireve: Zarada ide i do 7,7 miliona evra

Vreme čitanja: oko 2 min.

Razlog je veoma jednostavan

  • 0
Žir Foto: Shutterstock/Chase D'animulls

Državna kompanija Hrvatske šume svake godine, pa i ove, sezonski otkupljuje žir, ali se na njihov poziv ove godine od ukupno osam preduzeća i pravnih lica koja imaju licencu za ovaj posao, odazvalo samo jedno preduzeće, iako je reč o poslu vrednom 7,7 miliona evra sa PDV-om.

Radi se o firmi Euro-žir dani d.o.o. čiji je direktor Zijad Pezerović, većnik bošnjačke nacionalne manjine u Vukovarsko-sremskoj županiji.

- Za predmet nabavke 'usluge prikupljanja žira hrasta lužnjaka i hrasta kitnjaka', s obzirom na velike potrebe HŠ d.o.o., osim javnog poziva fizičkim licima za otkup prikupljenog žira, sproveden je i pregovarački postupak javne nabavke u skladu sa članom 131. Zakona o javnoj nabavci, s namerom sklapanja okvirnog sporazuma sa više izvođača. Ugovor, odnosno okvirni sporazum za ove poslove, može biti sklopljen samo sa licenciranim izvođačima radova prikupljanja šumskog reproduktivnog materijala. Iz tog razloga, pre poziva za dostavu ponuda, od Hrvatske komore inženjera šumarstva i drvne tehnologije koja izdaje licence, zatražen je ažurirani spisak licenciranih izvođača. Svima njima je, putem Elektronskog oglasnika javne nabavke, upućen poziv za dostavu ponuda. Ponudu je dostavila samo firma Euro žir Dani d.o.o. i sa njom je sklopljen okvirni sporazum, u skladu sa uslovima dokumentacije o nabavci - istakli su iz Hrvatskih šuma su za Dnevno.

Vrednost okvirnog sporazuma je 6.195.000,00 evra bez PDV-a, kažu u Hrvatskim šumama. To ne znači, dodaju, da će ceo iznos biti uplaćen izabranom izvođaču, već to zavisi od količine prikupljenog i od strane HŠ d.o.o. preuzetog žira koji mora odgovarati propisanom kvalitetu.

Vlasnici licenciranih firmi kažu da nemaju interesa za ovaj posao. Kristijan Pavlačić, prokurist delničke firme PVN Trade, pojašnjava da se radi o ručnom prikupljanju žira.

- Firme koje imaju zaposlenog inženjera šumarstva ulaze u licencirane za ovaj posao, ali ga u pravilu ne obavljaju jer je reč o mnogo manuelnog rada, a zarada nije tolika da bi se prikupljanje posebno isplatilo - ističe, dodajući da najveće količine žira Hrvatskim šumama prodaju građani koji na taj način popunjavaju kućni budžet.

(Telegraf Biznis)

Video: Vučić: Srbija ima velike snove i ponašaće se kao pouzdan partner

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>