• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Imamo li pravo na slobodan dan za slavu kad pada na vikend? Počinje sezona praznika: Evo šta treba da znate!

A. G.

Vreme čitanja: oko 1 min.

  • 1
Žena slava kolač Foto-montaža: Shutterstock

Svi znamo koliko su slava i porodična okupljanja važni u srpskoj tradiciji, ali šta se dešava kada vaša slava padne na vikend? Kako se bliži sezona zimskih slava, mnogi zaposleni se spremaju za obeležavanje ovih važnih porodičnih praznika. Međutim, ove godine, mnogi koji slave će biti razočarani – ako vaša slava pada na vikend, nemate pravo na dodatni slobodan dan!

Zakon o radu predviđa da zaposleni imaju pravo na jedan plaćeni slobodan dan za proslavu slave, ali samo ako slava padne na radni dan. Ako svetac zaštitnik vaše porodice “dolazi” u subotu ili nedelju, zakon ne obavezuje poslodavca da vam obezbedi dodatni dan odmora tokom radne nedelje.

Sezona zimskih slava zvanično počinje, a među prvim slavama su Sveta Petka (27. oktobar) i Đurđić (16. novembar), koji ove godine svi padaju za vikend. To znači da oni koji slave ove praznike neće moći da računaju na slobodan dan u ponedeljak ili neki drugi radni dan.

- Za razliku od državnih praznika koji se mogu prenositi na prvi naredni radni dan, u slučaju da jedan od datuma kada se praznik praznuje pada u nedelju, verski praznici iz člana 4. Zakona, ne potpadaju pod to pravilo - navodi se na poznatom sajtu Paragraf.

Iako neke kompanije pokazuju fleksibilnost i omogućavaju slobodan dan ili promenu smena, to zavisi isključivo od interne politike firme. Zakonski okvir je jasan – pravo na plaćeni slobodan dan za slavu važi samo ako slava padne u radni dan.

Zato, planirajte unapred! Možda možete organizovati proslavu u subotu, a za ponedeljak pripremiti neku brzu i jednostavnu posluženje da bi se svi zajedno opustili. Uživajte u pripremama i neka vaša slava bude nezaboravna!

(Telegraf.rs)

Video: Gašić i Mojsilović prisustvovali liturgiji povodom krsne slave Vojske Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mrki

    20. oktobar 2024 | 12:32

    Kuj kaažeee,kuj bre da mi zabraaniii,taj se nije rodioo,zapamti ... !

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>