• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li ovo treba da se naplaćuje? Hrvati u neverici zbog dodatne stavke na računu za čaj

V. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nabavna cena kesice ugostiteljskog meda iznosi šest centi, a neki ga prodaju 10 puta skuplje

  • 0
čaj, med Foto: Shutterstock

Mala pakovanja meda koja gosti kafića u Hrvatskoj dobijaju uz čaj znatno su poskupela, zbog čega su ugostitelji uz čaj u cenu počeli uračunavati i med. U nekim ugostiteljskim objektima kad naručite čaj, odmah vam je uračunat i med.

- Trudimo se da čaj služimo kao što je naš dobavljač predvideo, u posebnim čajnicima, lepim šoljicama i taj proizvod zaslužuje cenu koju smo postavili - smatra predsednik Udruženja ugostitelja Grada Osjeka Gordan Šestić.

Tamo gde med nije uračunat dodatno se naplaćuje 50 centi, što potrošači ne pozdravljaju.

- To je preskupo. Oprostite, radije šećer onda ili bez meda i šećera - kaže Josip iz Osjeka.

- Ekstra se naplaćuje? Nikako ne bi smelo. To je kao da čovek traži čašu vode. Onda bi trebalo naplatiti i šećer, kašičicu koju stavljaju u vodu, a to je već sve stavljeno u cenu - smatra Manuel iz Zagreba.

- Za hrvatske prilike čini se previsoko - kaže Suzana.

Retki su oni koji med uopšte ne naplaćuju.

- Imamo praksu da ne naplaćujemo med. S obzirom na to da je za dosta naših stalnih gostiju više prijateljski kafić, naša je praksa da ne naplaćujemo med. Dosta gostiju pije ga i uz kavu - kaže konobar iz Osijeka Stjepan.

- Ne naplaćujemo ga, ali nije loša ideja. Šalim se, mislim da bi to trebalo biti kao i šećer, besplatno, i limun sastavni dio čaja - smatra vlasnica ugostiteljskog objekta iz Podgore Magda Kržanić.

Nabavna cena kesice ugostiteljskog meda iznosi šest centi, a neki ga prodaju 10 puta skuplje. Po tome ispada da je med u ugostiteljskim objektima čak sedam puta skuplji od teglice meda, piše Dnevnik.hr.

- Od jednog kilograma meda, koji je sedam evra, dobijete 80 malih pakovanja. Morate platiti poklopac, teglicu, analizu... Imate do dva eura troška. Postoji nekakav inspektorat, službe koje će nadzirati i kontrolisati te cene - kaže predsednik pčelarskog udruženja Pčela iz Osijeka Slavko Stojanović.

A dok cene niko ne nadzire, ko voli, nek' izvoli, čaj sa medom ili bez.

(Telegraf Biznis)

Video: Ovo je tačan spisak cena i proizvoda akcije "Nabolja cena" od 1. septembra

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>