• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Goldman Saks prognozira: Banka Engleske će do novembra 2025. sniziti kamatnu stopu na 2,75 odsto

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Predviđanja Goldman Saksa sugerišu da će Banka Engleske u narednih godinu dana smanjivati kamatne stope u Britaniji za po 25 baznih poena na svojih narednih devet sastanaka

  • 0
Goldman Sachs, berza Foto: Tanjug/AP

Njujorška bankarska korporacija Goldman Saks prognozira da će Banka Engleske do novembra 2025. sniziti kamatnu stopu u Velikoj Britaniji sa sadašnjih 5 odsto na 2,75 odsto.

Predviđanja Goldman Saksa sugerišu da će Banka Engleske u narednih godinu dana smanjivati kamatne stope u Britaniji za po 25 baznih poena na svojih narednih devet sastanaka o monetarnoj politici, prenosi Gardijan.

Postoji velika verovatnoća od 98 odsto da Banka Engleske na novembarskom sastanku o monetarnoj politici snizi ključnu kamatnu stopu sa pet na 4,75 odsto, prognoziraju finansijska tržišta.

Godišnja stopa inflacije u Velikoj Britaniji u septembru je pala sa avgustovskih 2,2 odsto na 1,7 odsto i sada je najniža od aprila 2021. godine, objavila je prošle nedelje britanska Kancelarija za nacionalnu statistiku (ONS).

Kako se navodi, cene benzina i dizela u Britaniji su pale za više od deset odsto međugodišnje, što je uticalo na cene transporta koje su pale za 2,2 odsto međugodišnje.

Rast cena u sektoru usluga, koji je dugo brinuo ekonomske stručnjake, takođe je usporio, i to sa avgustovskih 5,6 odsto na 4,9 odsto u septembru.

Na mesečnom nivou je britanska inflacija porasla za neznatnih 0,1 odsto u odnosu na avgust.

Godišnja stopa bazne inflacije u Velikoj Britaniji je pala na avgustovskih 3,6 odsto na 3,2 odsto, što znači da su se stvorile povoljne okolnosti za popuštanje restriktivne monetarne politike.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Video: Poseta japanske delegacije Comtrade-u

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>