• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Završen pre 2 godine, vredi preko 526 miliona evra, a sad su se pojavile mikropukotine: Da li je bezbedan?

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pelješki most je završen u januaru 2022. godine

  • 0
Pelješac, Pelješki most, most na Pelješcu Foto: Profimedia/Tom Dubravec/Cropix

Na pojedinim stubovima Pelješkog mosta pojavile su se mikropukotine, javlja hrvatski medij. Prema rečima stručnjaka, reč je o pukotinama koje se pojavljuju na betonima visoke čvrstoće. Prema njihovim riječima, betoni su zaštićeni silanskim premazima koji štite i armaturu u slučaju proboja soli - ali da li ove mikropukotine ukazuju da most nije bezbedan za upotrebu?

Sagovornici smatraju da nije reč o strukturnim oštećenjima stubova koji bi uticali na sigurno korišćenje mosta te da ove promene za sada nemaju uticaja na armaturu.

Nadzorne službe Hrvatskih cesta već neko vreme nadziru ponašanje tih mikropukotina, odnosno da li se one razvijaju i šire, a sa svima su upoznati i projektant te nadzor prenosi Jutarnji.

U slučaju potrebe za bilo kakvom intervencijom, popravku će obaviti izvođač radova, firma China Road and Bridge Corporation, s obzirom na to da je za most izdata desetogodišnja garancija.

Hrvatske ceste kao upravitelj mosta zadužene su za redovne preglede stanja mosta. Njih svakodnevno obavljaju ophodarske službe, obavlja se i godišnji pregled te glavni pregled svake dve godine. Na osnovu rezultata tih pregleda Hrvatske ceste od izvođača radova mogu tražiti uklanjanje eventualnih nedostataka.

(Telegraf Biznis/Jutarnji)

Video: Ovako izgleda vožnja rekonstruisanim putem na deonici Studenica-Rudno

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>