• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Katastrofa za Mekdonalds: Akcije žestoko pale posle velikog trovanja

Vreme čitanja: oko 2 min.

Istražitelji pokušavaju da potvrde da li su problematični sastojci dostavljeni i u druge restorane ili prodavnice

  • 0
McDonalds i E.Coli Foto: Shutterstock

Akcije kompanije MekDonaldsa pale su za preko 10 odsto nakon što je američki CDC (Centar za kontrolu i prevenciju bolesti) povezao izbijanje zaraze ešerihije koli (E. Coli) sa jednim od hamburgera iz ovog restorana brze hrane.

Agencija CDC je saopštila da:

- Ovo je brza istraga o epidemiji. Većina bolesnih ljudi prijavljuje da jedu Kuarter Pounder hamburgere iz Mekdonaldsa, a istražitelji brzo rade da bi potvrdili koji je sastojak hrane kontaminiran. McDonald's je izvukao sastojke za ove hamburgere i oni neće biti dostupni za prodaju u nekim državama.

Opasnost od kontaminirane hrane

Najveći broj obolelih dolazi iz država Kolorado i Nebraska, a sumnja se da je uzrok bolesti konzumacija "Quarter Pounder" hamburgera, prenosi CDC.

Zbog predostrožnosti, MekDonalds je privremeno povukao ovaj hamburger iz ponude u nekoliko država dok se ne utvrdi koji je sastojak kontaminiran. Istražitelji takođe pokušavaju da potvrde da li su problematični sastojci dostavljeni i u druge restorane ili prodavnice. Prema izveštaju McDonald's-a, obustavljena je upotreba sveže iseckanog luka i goveđih pljeskavica u nekim državama. Ove pljeskavice se koriste isključivo u "Quarter Pounder" hamburgerima, dok je sveže iseckani luk pretežno prisutan samo u ovoj vrsti hamburgera, a ne i u drugim menijima.

Šta možete učiniti

McDonald's je preduzeo mere kako bi zaštitio potrošače i prestao je sa upotrebom svežeg luka i pljeskavica od četvrt kilograma u više država, dok se ne potvrdi izvor zaraze.

Ako ste pojeli pomenuti hamburger i imate ozbiljne simptome infekcije E. coli, preporučuje se da kontaktirate svog lekara.

Simptomi uključuju:

- Proliv i visoku temperaturu iznad 39°C

- Proliv duži od tri dana koji ne pokazuje znakove poboljšanja

- Krv u stolici

- Povraćanje u tolikoj meri da ne možete da zadržite tečnost

- Znaci dehidratacije, poput slabog mokrenja, suve usne šupljine i vrtoglavice pri stajanju

Većina zaraženih se oporavi bez potrebe za medicinskim tretmanom nakon 5 do 7 dana, ali kod nekih osoba može doći do ozbiljnih problema sa bubrezima (hemolitičko-uremički sindrom, HUS) i može biti potrebna hospitalizacija.

(Telegraf Biznis)

Video: Mile Jelić Business development manager Comtradea

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>