• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

"Lizing i budućnost mobilnosti": U PKS održana nacionalna konferencija o lizingu

V. K.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Lizing u Srbiji, između ostalog, finansira modernizaciju javnog gradskog prevoza, standardizaciju taksi vozila, elektrifikaciju kurirskih službi, kompanijske flote i putničke automobile

  • 0
PKS konferencija o lizingu Foto: ALCS

Asocijacija lizing kompanija Srbije (ALCS) u saradnji sa Privrednom komorom Srbije (PKS) održala je konferenciju o lizing industriji pod nazivom „Lizing i budućnost mobilnosti“. Na konferenciji je zaključeno da će do kraja 2024. lizing industrija Srbije dostići rekordnih milijardu evra u vrednosti finansirane robe, te da najveći deo tog iznosa finansira razvoj poslovanja malih i srednjih preduzeća (MSP) i preduzetnika. Učesnici konferencije objasnili su da je lizing preferirani način finansiranja MSP klijenata u čitavoj Evropi što se odražava na dalju ekspanziju lizing industrije.

· Lizing u Srbiji, između ostalog, finansira modernizaciju javnog gradskog prevoza, standardizaciju taksi vozila, elektrifikaciju kurirskih službi, kompanijske flote i putničke automobile

· Putnička vozila najzastupljenija u strukturi finansiranja na lizing. U trećem kvartalu 2024. godine imaju udeo od 44 odsto

· Rast vrednosti novozaključenih ugovora u prvih devet meseci 2024. veći za 30 odsto u poređenju sa istim periodom prethodne godine

Tokom panela izneto je da je lizing najzastupljeniji vid finansiranja novih vozila u Republici Srbiji, da je lizing industrija jedan od finansijskih partnera u projektima standardizacije taksi prevoza u Srbiji i subvencionisanja opreme, da finansira modernizaciju javnog gradskog prevoza, manjih dostavnih vozila i kompanijskih flota, ali i da izbor lizinga kao finansijskog instrumenta ima veliki potencijal kad su u pitanju fizička lica. Očekivanja učesnika su da će u narednih nekoliko godina dve trećine svih lizing ugovora biti potpisano digitalnim putem.

Ivan Jauković, predsednik Asocijacije lizing kompanija Srbije, ističe da nas u narednom periodu očekuje modernizacija autobusa, tramvaja i trolejbusa, ali i poboljšanje kvaliteta mobilnosti.

- Današnji ciklus upotrebe vozila je takav da se ona koriste kraći period i menjaju češće. Samim tim, korisnik ima mogućnost da vozi najnoviji model, da izbegne periode češćih kvarova i većih servisa. Osim toga, primetno je pomeranje fokusa sa koncepta vlasništva na koncept iznajmljivanja, jer savremeni vozači ne žele da razmišljaju o vozilu i održavanju vozila, već samo o njihovom korišćenju“, objašnjava Jauković i dodaje: „Bilo da su u pitanju hibridna ili električna vozila, ljudi definitivno teže ekološki prihvatljivim alternativama kad je transport u pitanju. To je svakako posledica podizanja svesti o značaju električnih vozila, veće dostupnosti vozila na teritoriji Republike Srbije i poboljšane infrastrukture za električna vozila. Kad je u pitanju javni prevoz, već danas na ulicama možemo videti nova vozila od kojih je značajan procenat hibrida i vozila na prirodni gas. Očekivanja su da bi naredna godina mogla da bude obećavajuća kad je u pitanju urbana elektromobilnost - istakla je.

Teodora Milenković, generalni sekretar ALCS, podseća da je svako treće novo vozilo u Republici Srbiji finansirano putem lizinga.

- Specifičnost lizinga je da je sredstvo finansiranja ujedno i predmet obezbeđenja, što ovaj način finansiranja čini veoma pogodnim za najznačajniji segment evropske i domaće privrede, a to su mikro, mala i srednja preduzeća. Putnička vozila su najzastupljenija u strukturi finansiranja na lizing, pa u trećem kvartalu 2024. godine imaju udeo od 44 procenata - navela je

Predstavnici lizing industrije saglasni su da je digitalizacija društva uticala i na promene u lizingu. Jauković objašnjava da su se promenili načini donošenja odluka, upravljanja rizikom i da je poslovno okruženje još više usmereno na korisničko iskustvo.

- Lizing je i ranije bio prepoznat kao brz i efikasan finansijski instrument, ali u poslednjih nekoliko godina procesi za potpisivanje lizing ugovora dodatno štede vreme i resurse. Potpisivanje ugovora je moguće za svega nekoliko minuta i to digitalnim putem“, ističe Jauković i dodaje: „Očekivanja su da će industrija u narednih tri do pet godina u potpunosti preći na bez-papirne ugovore, ali i da će odobrenja biti moguća na veb sajtovima ili u salonu. Između ostalog, lizing želi da doprinese ESG principima i da smanji količinu potrebnih papira - navodi.

Na najvećoj konferenciji o lizingu u Republici Srbiji, ALCS je predstavila i rezultate za treći kvartal tekuće godine. Rast vrednosti novozaključenih ugovora davalaca finansijskog lizinga od 30 odsto registrovan je u prvih devet meseci 2024. godine u odnosu na isti period prethodne godine. Posmatrajući prema segmentima, rast vrednosti novozaključenih ugovora davalaca finansijskog lizinga zabeležen je u skoro svim segmentima finansiranja, a najveći je u segmentu komercijalnih i teretnih vozila i autobusa gde iznosi skoro 47 procenata kao i putničkih vozila (novih i polovnih) gde je rast više od 22 odsto.

Iz ALCS zaključuju da se, prema dosadašnjem trendu, može očekivati da lizing industrija nastavi rast i sledeće poslovne godine.

(Telegraf Biznis)

Video: U PKS obeleženo 40 godina poslovanja BASF u Srbiji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>