• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Potpisan Memorandum o saradnji u cilju razvoja franšiznog poslovanja u Srbiji

D. J.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Potpisan Memorandum o saradnji u cilju razvoja franšiznog poslovanja u Srbiji

  • 0
Privredna komora Srbije Foto: Filip Plavčić

Direktor sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju Privredne komore Srbije Mihailo Vesović i predsednica upravnog odbora Srpske franšizne asocijacije (SFA) Tatjana Petković, potpisali su danas u Beogradu Memorandum o saradnji sa ciljem jačanja aktivnosti usmerenih na podršku razvoja franšizne zajednice privrednika Srbije i sertifikacije franšize kao naprednog modela poslovanja.

Vesović je ovom prilikom izjavio da PKS ideju franšiznog poslovanja od početka doživljava kao jedan od načina da se unapredi preduzetništvo i da je prisutan veliki globalni značaj franšiznog poslovanja pre svega u SAD a zatim i u Evropskoj uniji.

- Srbija je kao koncept preduzetništva prihvatila franšizno poslovanje i sve uspešnije ga primenjuje u praksi. Ono je sad oko 35 procenata ukupnog poslovanja domaće franšize, dok su 65 procenata još uvek strane. Ono što nas razlikuje od međunarodne prakse je da su dominantnije domaće franšize u odnosu na strane i to govori o snazi ekonomije, brendova i koncepata poslovanja koji se primenjuje. Uslužni sektor hotela i prehrambene industrije je glavni, ali sve više je u porastu koncept edukacije, učenja i rada sa mladima - objasnio je.

Vesović je najavio promociju uspešnih primera ovog tipa poslovanja u narednom periodu jer, kako kaže, za mnoge preduzetnike to može da bude sigurniji put oslobođen određenih rizika a franšizno poslovanje i primena stranih praksi kod nas podizaće nivo usluge prema potrošačima ali i uopšte u poslovnom svetu.

- Želimo da ova Srpska franšizna asocijacija bude reprezentovana na globalnom nivou i tu komora može puno da pomogne. Mislim da ćemo primenom Memoranduma o saradnji stvoriti više prostora za mlade preduzetnike koji ulaze u poslovanje da prihvate koncept franšiznog poslovanja, da ga primene i time na neki način ukažu u kom smeru treba da raste sektor usluga i trgovine - rekao je on.

Petkovićeva je izjavila zahvalnost PKS na velikoj podršci i asistenciji u svim daljim poduhvatima i istakla veliki značaj ove saradnje za dalji rad preduzetnika koji se odluče na ovakav tip poslovanja.

- Današnje potpisivanje Memoranduma o saradnji između PKS i SFA organizovano je sa glavnim ciljem jačanja franšiznog koncepta u Srbiji i povećavanja vidljivosti ovog koncepta u Srbiji. Sve aktivnosti koje ćemo zajedno sprovesti su usmerene ka edukaciji privrednika u Srbiji kojima to treba predstaviti kao jedan napredan model poslovanja, ka sertifikaciji franšiznih koncepata i ka pomoći u stvaranju pravne regulative koja je neophodna za funkcionisanje ovog sistema u Srbiji - zaključila je.

Iz PKS najavljuju da će u sklopu ove saradnje do kraja godine biti organizovana regionalna konferencija u Nišu sa ciljem edukacije studenata i proširenjanjihovog znanja na temu preduzetništva kroz franšizing.

Potpisivanju su prisustvovali istaknuti dugogodišnji vlasnici franšiza u Srbiji, predstavnici brendova Mail Boxes Etc, Depil Concept, Husse, Milky Global i drugi.

Nakon potpisivanja Memoranduma je održana prva sednica Skupštine SFA koja je okupila predstavnike nacionalnih i međunarodnih franšiznih koncepata koji posluju u Srbiji, radi udruživanja i predstavljanja budućih aktivnosti.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Vila Meljak ili Menhetn: Čist luksuz u predgrađu Beograda, cena prava sitnica

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>