• 3
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nema više odlaska na bolovanje tokom otkaznog roka: "Poslodavac ima pravo da vam ne isplati platu", kažu Nemci

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako bi to učinio, poslodavac mora da pruži dokaze koji potvrđuju da su sumnje u bolest zaposlenog opravdane

  • 3
BOLOVANJE otkaz Foto: Shutterstock

Ko god da otkaz i ode na bolovanje u Nemačkoj tokom celog otkaznog roka, mora da očekuje da neće dobiti nastavak isplate plate. Jasno je da je ovo do sada bila praksa mnogih, pogotovo u Srbiji, ali izgleda da se situacija polako menja,

Kako bi to učinio, poslodavac mora da pruži dokaze koji potvrđuju da su sumnje u bolest zaposlenog opravdane. To proizlazi iz odluke Državnog suda za rad u Šlezvig-Holštajnu, prenose nemački mediji.

Slučaj završio na sudu

U konkretnom slučaju na koji je ukazala Radna grupa za radno pravo Nemačke advokatske komore (DAV), žena je raskinula radni odnos – i direktno u otkaznom pismu zatražila da joj se na kućnu adresu pošalju potvrda o otkazu i radna dokumentacija.

Od dana datiranog otkaza više se nije pojavljivala na poslu i sve do prestanka radnog odnosa dostavljala je potvrde o nesposobnosti za rad, odnosno doznake za bolovanje. Poslodavac joj nije nastavio isplaćivati platu.

Zahtev za isplatu plate je odbijen

Dok je njen zahtev prošao pred Radnim sudom u Libeku, situacija je bila drugačija pred Zemaljskim radnim sudom Šlezvig-Holštajna, koji je slučaj rešavao u drugom stepenu. Time je zahtev za isplatu plate odbijen.

Sud se u odluci prvo pozvao na visoku dokaznu vrednost potvrda o nesposobnosti za rad. Međutim, to se ne može dovesti u pitanje samo zato što radnik u tačno određenom trenutku odlazi na bolovanje do isteka otkaznog roka, navode nemački mediji.

Gledano u celini, čak i ako bolovanje sa nekoliko potvrda tačno odgovara periodu nastavka isplate plate, iz otkaza je jasno da poslodavac od samog početka više ne očekuje prisustvo radnika.

Bez prava na isplatu plate

Ako poslodavac uspe da naruši dokaznu vrednost lekarskog uverenja o nesposobnosti za rad, tada je na radniku da iznese i dokaže konkretne činjenice koje omogućuju zaključak o bolesti.

U konkretnom slučaju, međutim, tužiteljka nije uspela da ubedi sud da je nesposobna za rad. Stoga nema pravo na nastavak isplate plate, prenosi Fenix.

Žalba nije dozvoljena i odluka nije konačna. Podneta je žalba na neprihvatanje presude, prenose nemački mediji."

(Telegraf Biznis)

Video: Otvorene dve nove kancelarije PKS u Kini: Čadež obavio sastanke sa 8 kompanija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    28. oktobar 2024 | 09:20

    Bas me briga za Nemačku

  • MILOSCIMESA

    28. oktobar 2024 | 11:07

    Da pitamo Nemce da li kažnjavaju firme za ne prijavljivanje radnika ?Možda nam pokažu kako se to radi.

  • MILOSCIMESA

    28. oktobar 2024 | 09:29

    Ma kako da ne , samo da ne ispadne da su u Nemačkoj lošiji uslovi rada.Nešto nisam video mnogo Nemaca da stoji u redu za rad u Srbiji tačnije nisam video ni jednog.Po ovim trenutnim uslovima ne bi izdržali ni 24h.Poslodavac ne sme ni da pita razloge bolovanja kao što se kad nas često čini kao ni da pita na razgovorima da li planirate porodicu itd..Kod nas se i dalje radi na crno prosek , malo koverta malo račun itd.Minimalac od 50.000,00 rsd na dnu smo Evrope po primanjima kupovnom moći i stilom života generalno.Kada bi nas pustili sutra u Eu najveći broj mladih bi pobegao glavom bez obzira i to je rezultat politike poslednjih 30tak godina.Ovo sve ostalo je šarena laža.Za 10-tak godina Srbija će imati previše siromašnih ljudi možda i najviše u Evropi.Jer penzija neće biti dovoljna da pokrije račune i hleb obzirom na trenutno nisku realnu prosečnu zaradu.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>