• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Smanjili radne dane na četiri i sada se su pravi ekonomski tigar: Privreda raste, a radnici nikad zadovoljniji

Vreme čitanja: oko 2 min.

U dva velika istraživanja između 2015. i 2019. zaposleni u javnom sektoru na Islandu radili su 35 do 36 sati nedeljno, bez smanjenja plata

  • 0
Radnik, radno vreme Foto: Shutterstock

Privreda Islanda rastom nadmašuje većinu evropskih zemalja nakon uvođenja kraće radne nedelje u celoj zemlji i to bez smanjenja plata, pokazuje istraživanje objavljeno u petak.

Između 2020. i 2022. godine 51 odsto radnika u zemlji prihvatilo je ponudu kraćeg radnog vremena, uključujući četvorodnevnu radnu nedelju, ali se navodi da je taj broj danas verovatno još veći.

Naime, prošle godine Island je zabeležio brži ekonomski rast od većine evropskih zemalja, a njegova stopa nezaposlenosti je jedna od najnižih u Evropi, istakli su Institut za autonomiju u Ujedinjenom Kraljevstvu i Islandska asocijacija za održivost i demokratiju (Alda), piše Jutarnji list.

- Ova studija pokazuje pravu priču o uspehu: kraće radno vreme postalo je široko rasprostranjeno na Islandu... a privreda je i dalje snažna prema nizu pokazatelja - rekao je Gudmundur D. Haraldson, istraživač u Aldi.

U dva velika istraživanja između 2015. i 2019. zaposleni u javnom sektoru na Islandu radili su 35 do 36 sati nedeljno, bez smanjenja plata. Mnogi od njih su ranije radili 40 sati nedeljno. Istraživanja su obuhvatila 2500 ljudi, više od 1 odsto islandske radne populacije u to vreme, a bila su usmerena na održavanje ili povećanje produktivnosti uz poboljšanje ravnoteže između poslovnog i privatnog života.

Istraživači su otkrili da je produktivnost ostala ista ili se poboljšala na većini radnih mesta, dok se dobrobit radnika "dramatično" povećala u mnogim segmentima, od percipiranog stresa i "sagorevanja na poslu" do zdravlja i ravnoteže između poslovnog i privatnog života.

Nakon ovih istraživanja, islandski sindikati su pregovarali o smanjenju radnog vremena za desetine hiljada svojih članova širom zemlje.

U 2023. islandska privreda porasla je 5 odsto, što je stopa rasta koja je među bogatim evropskim ekonomijama druga odmah iza Malte, navodi se u najnovijim Svetskim ekonomskim izgledima Međunarodnog monetarnog fonda. To je mnogo više od prosečne stope rasta Islanda od skoro 2 odsto u deceniji između 2006. i 2015. godine.

Međutim, MMF predviđa znatno sporiji rast Islanda ove i sledeće godine zbog pada domaće potražnje i usporavanja rasta potrošnje u turizmu. Inače, širom sveta sproveden je niz eksperimenata sa četvorodnevnom radnom nedeljom. To uključuje uspešno testiranje 2022. u 33 kompanije, od kojih se većina nalazi u Sjedinjenim Američkim Državama i Irskoj.

(Telegraf Biznis)

Video: Otvorene dve nove kancelarije PKS u Kini: Čadež obavio sastanke sa 8 kompanija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>