• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pala odluka! Nemci planiraju da zatvore tri Folksvagen fabrike, desetine hiljada ljudi ostaje bez posla?

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Proizvođač automobila imao je tešku nedelju otkako je krajem septembra izdao drugo upozorenje na profit u tri meseca

  • 1
Nemačka, Volfsburg, Folksvagen fabrika Foto: Jochen Eckel / imago stock&people / Profimedia

Folksvagen namerava da zatvori 3 nemačke fabrike, saopštio je njegov radnički savet. Planovi uključuju i smanjenje plata za 10% u glavnoj VW marki, kao i smanjenje svih preostalih lokacija u zemlji, izjavila je šefica radničkog saveta Daniela Cavallo, koja takođe sedi u nadzornom odboru VW-a, tokom govora u Volfsburgu.

- To znači da ćemo ukloniti još više proizvoda, količina, smena i celih proizvodnih linija, daleko više nego što smo to do sada učinili - rekla je Cavallo u ponedeljak pred stotinama radnika VW-a.

- Ovo je gladovanje, postepeno osipanje  - dodala je.

Generalni direktor Oliver Blum ukazao je na visoke troškove u VW-u, koji se suočava sa opadajućom potražnjom u Evropi i sve jačom konkurencijom od strane BYD Co. u Kini. Sindikalisti tvrde da radnici plaćaju cenu grešaka uprave, uključujući loš prelazak na električna vozila i lošu politiku cena.

Cavallov govor bio je deo skupova koje je organizovao radnički deo u nekoliko VW lokacija širom zemlje. Ovi skupovi označavaju početak teške nedelje za najvećeg evropskog proizvođača automobila, koji se očekuje da objavi opadajuću prodaju i profit kada u sredu izvesti rezultate za treći kvartal.

Cavallo je rekla da će VW-ova akcija smanjenja troškova možda ugroziti “desetine hiljada” radnih mesta u Nemačkoj. Dodala je da je proizvođač luksuznih automobila Porsche prekinuo proizvodnu saradnju i planiranje budućih modela sa fabrikom u Osnabriku.

Proizvođač automobila imao je tešku nedelju otkako je krajem septembra izdao drugo upozorenje na profit u tri meseca. Iako su njegove premium marke, uključujući Audi i Porsche, bile najveći izvor profita u poslednjim godinama, sada se suočavaju sa poteškoćama. Porsche AG je u petak rekao da razmatra smanjenje troškova i preispituje svoju ponudu modela nakon što je opadanje potražnje u Kini negativno uticalo na profit.

Pregovori do sada nisu doneli rezultate. Period milosti ističe sledećeg meseca, a štrajkovi upozorenja na VW lokacijama u Nemačkoj mogu početi od 1. decembra.

(Telegraf Biznis)

Video: Otvorene dve nove kancelarije PKS u Kini: Čadež obavio sastanke sa 8 kompanija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ради ли шта у немачкој

    28. oktobar 2024 | 12:16

    Сваки дан пишете да се нека фирма тамо затвара. Што не дођу код нас да раде. У Србији посла колико хоће.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>