
Ručak do 500 dinara za 4 osobe: Pitali smo ChatGpt da nam da recepte za ovu cenu, ima i s mesom i bez mesa
Ne treba vam budžet kakav je na našoj fotografiji da napravite ukusni ručak za 4 osobe, a da je u cenovnom rasponu do samo 500 dinara! verovali ili ne, pitali smo ChatGpt da nam za cenu od 500 dinara ponudi najbolje, jeftine recepte sa mesom i bez mesa, i rezultat je - fantastičan! Tu je pasta sa povrćem, ali tu su i ćufte! U nastavku donosimo najekonomičnija jela koja nam je predložila veštačka inteligencija, i koja će vam sigutno pomoći u uštedi, ali i da se hranite zdravo!
1. Pasta sa povrćem i paradajz sosom
Sastojci:500 g testenine (npr. makarone ili špageti) – ~150 RSD
400 ml paradajz pirea ili pelata – ~120 RSD
200 g mešavine povrća (svežeg ili zamrznutog – tikvica, paprika, šargarepa) – ~100 RSD
Začini (so, biber, origano) i ulje – ~50 RSD
Rendani sir (ako ima u budžetu, 100 g) – ~80 RSD (opcija)
Ukupno: ~450 RSD (bez sira) / ~530 RSD (sa sirom)
Priprema: Skuvajte testeninu prema uputstvu. Na malo ulja propržite povrće, dodajte paradajz pire i začine, kuvajte 10 minuta. Prelijte preko testenine i poslužite.
2. Čorba od povrća i pirinča
Sastojci:200 g pirinča – ~80 RSD
300 g krompira – ~60 RSD
200 g šargarepe – ~70 RSD
1 glavica luka – ~20 RSD
1 kašičica aleve paprike i začini – ~50 RSD
Ulje i kocka za supu – ~40 RSD
Ukupno: ~320 RSD
Priprema: Na ulju prodinstajte luk i šargarepu, dodajte krompir, začine i aleve paprike. Sipajte 2 l vode i kuvajte dok krompir omekša. Dodajte pirinač, promešajte i kuvajte dok ne bude gotov.
3. Musaka od krompira i povrća
Sastojci:1 kg krompira – ~120 RSD
300 g tikvica ili patlidžana – ~100 RSD
1 glavica luka – ~20 RSD
200 ml mleka i 2 jaja (za preliv) – ~120 RSD
Začini i ulje – ~50 RSD
Ukupno: ~410 RSD
Priprema: Ispecite slojeve krompira i tikvica u tepsiji, zalijte mešavinom jaja, mleka i začina. Pecite na 200°C 30 minuta.
Svi obroci su hranljivi, ukusni i ekonomični. Preporučujem povremene promocije u marketima za uštedu!
Evo nekoliko predloga za ručak sa mesom koji se uklapaju u budžet od 500 dinara za 4 osobe:
1. Pilav sa piletinom
Sastojci:400 g pilećih bataka (ili mesa sa kostima) – ~300 RSD
200 g pirinča – ~80 RSD
2 šargarepe – ~40 RSD
1 glavica luka – ~20 RSD
Začini (so, biber, peršun) i ulje – ~40 RSD
Ukupno: ~480 RSD
Priprema: Propržite komade mesa dok ne dobiju zlatnu boju. Izvadite ih, na istoj masnoći prodinstajte luk i šargarepu. Dodajte pirinač, mešajte nekoliko minuta, a zatim ubacite meso i nalijte vodu (otprilike 1:3 u odnosu na pirinač). Kuvajte na tihoj vatri dok pirinač i meso ne omekšaju.
2. Ćufte u paradajz sosu
Sastojci:400 g mešanog mlevenog mesa – ~250 RSD
1 jaje – ~25 RSD
100 g prezli ili starog hleba – ~20 RSD
400 ml paradajz soka – ~120 RSD
1 glavica crnog luka – ~20 RSD
Začini (so, biber, beli luk) i ulje – ~50 RSD
Ukupno: ~485 RSD
Priprema: Napravite smesu od mesa, jajeta, prezli i začina. Oblikujte ćufte i propržite ih. Prelijte ih paradajz sokom, dodajte malo vode i kuvajte dok se sos ne zgusne. Služite uz pire krompir ili hleb.
3. Pohovane pileće šnicle sa krompirom
Sastojci:400 g pilećih fileta (batak ili belo meso) – ~300 RSD
3 jaja za pohovanje – ~75 RSD
100 g brašna i prezli – ~40 RSD
500 g krompira – ~80 RSD
Ulje, začini (so, biber, beli luk) – ~50 RSD
Ukupno: ~545 RSD
Priprema: Izrežite filete na tanje komade, začinite ih, pa uvaljajte u brašno, jaja i prezle. Ispržite na ulju do zlatne boje. Skuvajte krompir ili ga ispecite kao prilog.
4. Musaka sa mlevenim mesom
Sastojci:300 g mlevenog mesa – ~200 RSD
1 kg krompira – ~120 RSD
2 jajeta i 200 ml mleka – ~100 RSD
1 glavica luka – ~20 RSD
Začini (so, biber) i ulje – ~40 RSD
Ukupno: ~480 RSD
Priprema: Iseckajte krompir na tanke kolutove. Propržite mleveno meso s lukom i začinima. U vatrostalnoj posudi slažite slojeve krompira i mesa, prelijte mlekom i jajima, pa pecite oko 40 minuta na 200°C.
(Telegraf.rs)
Video: Spremili smo mladenčiće: Pratite naš recept i uživajte u najlepšem prazničnom kolaču
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Niki
Bas ce da se najedu 4 osobe od 400gr mesa.
Podelite komentar