
"Ne mogu to da podnesem": Vrhunski kuvar otkriva šta najviše mrzi u restoranima - ko još želi taj užas?!
Svake nedelje Skaj njuz razgovara sa kuvarima iz cele Velike Britanije, slušaju njihove savete za jeftine obroke i još mnogo toga. Nedavno su imali otvoren i vrlo iskren razgovor sa Entonijem „Murfom“ Marfijem , suosnivačem The Beefy Boys, lanca restorana sa poslovnicama u Herfordu, Šruzberiju, Čeltenamu i Batu. Evo koje "prljave" tajne svog zanata im je otkrio.
Šta me najviše nervira u restoranima? QR kod poručivanje... Ne mogu to da podnesem.
Kada izađete na večeru, želite iskustvo, gostoprimstvo, da pričate sa ljudima. To je sastavni deo odlaska u restoran, a ne skeniranje koda telefonom. To je užasno.
Najveća greška koju vidim u kuhinjama...
Ne probati hranu koju spremate. Možete pratiti recept i napraviti neko jelo stotinu puta, ali morate ga probati. Najvažniji alat jednog kuvara nije nož – već njegovi receptori ukusa.
Moj kulinarski heroj? Džordž Mots... kada su burgeri u pitanju.
Taj čovek zna više o burgerima nego bilo ko drugi na planeti. Kada je roštilj u pitanju, moj izbor je Aron Frenklin (Aaron Franklin); njegova posvećenost autentičnosti i pažnja prema detaljima su neverovatni. A za svakodnevnu hranu obožavam Najdžela Sleitera (Nigel Slater). On ima neverovatan dar da stvori jela koja želite da jedete – utešna i ukusna.
Ovo nije glamurozna karijera...
Ako volite da kuvate iz hobija, dobro razmislite da li zaista želite da pređete iz strastvenog kuvara-amatera u profesionalnog šefa kuhinje. To je ogroman preokret u tempu života, i morate biti spremni na to da ono što volite može postati i ono što mrzite (ne stalno, ali ne možete se nazvati kuvarom dok bar jednom niste vikali ili plakali u rashladnoj komori).

Dajte stvarima vremena...
Prodinstajte luk kako treba, karamelizujte meso. Kada je kuvanje u pitanju, đavo se krije u detaljima.
Moj omiljeni jeftin restoran u blizini?
Meavia.To je fantastičan, autentični italijanski kiosk/pop-up restoran u Herfordu. Momci koji ga vode prave svežu testeninu od nule i to je neverovatno. Možete dobiti porciju najbolje testenine koju ste ikada probali za manje od 10 funti.
Moja omiljena brza i jeftina hrana kod kuće?
Čili-beli luk nudle.
To mi je omiljeno jelo kada želim nešto brzo posle posla.
Potrebno vam je:
4 čena belog luka, sitno seckana 1 crvena čili papričica, sitno seckana (ili pola kašičice hrskavog čilija u ulju)
Ispržite ih zajedno u woku, dodajte kuvane nudle i po jednu kašiku soja sosa i sos od ostriga, kašičicu javorovog sirupa i malo susamovog ulja. Na kraju ubacite malo seckanog mladog luka.
To je osnovni recept, a možete dodati bilo koji protein (jaja, piletinu, govedinu) i bilo koje povrće (brokoli, pečurke, tikvice) po svom ukusu.
Ako možete, kupite kartu i idite u... St Elmo’s u Indijanapolisu.
Jedino predjelo na meniju je njihov koktel od škampa – ogromni, sočni škampi sa hiljaduostrskim prelivom i opasnom dozom svežeg rena. Bolno je, ali i uzbudljivo za jesti. Njihovi stekovi su takođe neverovatni, a vinska karta izgleda kao telefonski imenik.

Moj omiljeni jeftini zamenski sastojak?
Topside (goveđi but). Jako potcenjen komad mesa. Ako ga spremite kako treba, može biti jednako impresivan kao i goveđi rebarac. Zapečete spolja, a zatim ga pečete na što nižoj temperaturi dok ne postigne željeni stepen pečenja.
Ne bacajte ostatke – napravite supu!
Ubacite ostatke pečene piletine u šerpu sa šargarepom, crnim lukom, celerom i belim lukom. Kuvanje supe je sjajan način da izvučete još jedan obrok iz pečenja, a nema ničeg utešnijeg od mirisa lonca punog supe koji lagano krčka na šporetu.
(Telegraf Biznis/Sky News)
Video: Koliko je bojkot velikih trgovinskih lanaca bio uspešan?!
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.