
Održan Kongres Gastronomske manifestacije Balkana u Vojvodini
Kongres Gastronomske manifestacije Balkana koji je okupio više hiljada organizatora održan je juče u Privrednoj komori Vojvodine.
U Srbiji, posebno u Vojvodini, svako selo je domaćin posebne gastronomije, kao što su Sačijada, Sarmijada, Kobasicijada, Čvarkijada i mnoge druge.
Ovaj koncept, poznat kao "ijada" simbolizuje zajedništvo i ljubav prema kuvanju na otvorenom, poručili su organizatori.
Organizator Kongresa Gastronomske manifestacije Balkana Romeo Karanović kaže da je njegova ideja bila da okupi organizatore manifestacija, kako bi razmenili iskustva i mišljenja.
"Moja preporuka svima je da se savetuju sa Kulinarskom federacijom Srbije koja može da pomogne pri organizaciji, ali i da da savete kako da hrana bude pripremljena na bezbedan način", rekao je Karanović.
Na manifestaciji su održana tri panela.
Prvi panel bio je "Globalizacija gastronomskih manifestacija - od lokalnog brenda do globalnog uspeha" o tome kako lokalne manifestacije mogu da privuku pažnju međunarodne publike. Učesnici su saznali kako da koriste brendiranje, digitalne alate i kulturnu diplomatiju za širenje uticaja.
Drugi panel odnosio se na sigurnost hrane na gastronomskim manifestacijama.
Diskutovalo se o izazovima i rešenjima za osiguranje kvaliteta i higijensku bezbednost hrane na festivalima.
Istaknuto je koji su ključni rizici i kako ih svesti na minimum.
Treći panel Wine & beer& odgovorio je na pitanje kako spojiti vina, piva i gastronomiju u autentične događaje koji privlače turiste i promovišu lokalne proizvode.
Kongres je podržala Turistička organizacija Vojvodine.
Učesnici su, osim organizatora manifestacija iz Srbije, bili i domaći stručnjaci iz svojih oblasti, kao i stručnjaci iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine.
(Telegraf.rs/Tanjug)
Video: Predivan snimak jaganjaca kao vesnika proleća u Srbiji: Na farmi od januara stiglo čak 140 prinova
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.