
Srđan pravi poslasticu koju svako može da napravi i živi kao "kralj": "Radim samo 3 dana nedeljno i uživam"
Palačinke su jedno od najomiljenijih jela širom sveta, poznate po svojoj jednostavnosti, brzini pripreme i neograničenim mogućnostima za kombinaciju sastojaka. Mogu biti slatke ili slane, tanke poput francuskih crêpesa ili deblje, američkog stila. Osnovni sastojci – brašno, jaja, mleko i malo soli – čine savršenu bazu koja se lako prilagođava različitim ukusima.
Slatke varijante najčešće se pune marmeladom, čokoladnim namazima, voćem ili orasima, dok se slane mogu puniti sirom, šunkom, povrćem ili čak mesom. Bilo da ih jedemo za doručak, ručak, večeru ili desert, palačinke uvek pružaju osećaj domaće utjehe i kulinarske razigranosti.
Srđan je pre nekoliko godina odlučio da se preseli u Ameriku, a kako sada stvari stoje, upravo je zahvaljujući palačinkama ostvario svoj američki san. Iako se na Balkanu svako može snaći sa pripremom ovog jela, Srđan je uspeo da stvori biznis u Kaliforniji baziran na ovoj jednostavnoj namirnici. U svom poslu koristi samo tri osnovna sastojka – jaja, mleko i brašno.
- Radim samo tri dana nedeljno i živim pristojno. Služim palačinke, a to je i dalje dovoljno da živim dobro. Sve zavisi kako želiš da živiš – ako ideš svaki dan na steak od 50 dolara, to je skupo. Ja se za 10 dolara najedem odlično i sit sam ceo dan - kaže Srđan, koji je gostovao u emisiji Dragana Rakonjca, poznatog po pričama o Srbima koji žive i rade u Americi.
Srđan je prvi put radio u Nemačkoj, ali je onda preselio u Kaliforniju, gde je započeo svoj posao. Sada sa samo tri radna dana nedeljno živi veoma dobro. Palačinke koje pravi peče i puni kao većina na Balkanu, a Amerikanci su, izgleda, oduševljeni njegovim receptima. Srđan koristi prikolicu koju je naručio iz Kine, a platio je samo dva meseca da bi je otplatio.
- Tri dana radim, četiri odmaram, pa idem na plažu… Ali kad radim, radim po ceo dan. Rano ujutro idem po nabavku, spremim smesu kod kuće, a od tri popodne idem na pijacu, u svoju prikolicu. Kad se vratim kući, tu su još čišćenje i pranje suđa - kaže Srđan. Njegova nova kineska prikolica ima sve što mu je potrebno – frižider, zamrzivač za sladoled i još mnogo toga.
- Te tri dane kada radim, radim po 12 sati dnevno - dodaje Srđan i otkriva da je posebno popularan među Meksikancima koji obožavaju njegove palačinke.
Što se tiče cene, Srđan priznaje da bi on lično teško kupio palačinku po ceni koju naplaćuje.
- Za običnu palačinku sa jagodama i bananama uzimam 12 dolara, a najskuplja s Nutelom je 15 dolara. Međutim, često mi daju i po 20 dolara, plus bakšiš, a uvek sam rasprodan - otkriva Srđan. Na najboljim večerima proda između 80 i 90 palačinki, što mu donosi prihod od 1000-1100 dolara za samo pet sati rada.
Kada je došao u Ameriku, Srđan je bio u dilemi da li da se bavi roštiljem ili palačinkama. Na kraju je odlučio da se opredeli za palačinke, jer su ih njegova deca obožavala, a i troškovi su manji.
- Prvo, za palačinke ne moram da plaćam porez jer to nije jelo, već desert. Takođe, nije prljav i masan posao, ne treba mi vatrogasna dozvola, jer nema vatre - kaže Srđan. Ove prednosti omogućile su mu da uštedi na mnogim dodatnim troškovima.
Srđan je zaista pronašao način da život učini lakšim i profitabilnijim, a palačinke su mu pomogle da izgradi svoj "američki san".
(Telegraf Biznis/Dnevno)
Video: Zašto radnici napuštaju Nemačku
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.