
Dečko zaradi 2000 evra mesečno, ali jedna stvar mu pravi veliki problem: "Jako me iscrpi"
U idealnom svetu, svi bismo radili vrlo malo i zarađivali puno, što bi nam omogućilo da uživamo u životu. Nažalost, to je nešto što će biti privilegija samo retkih. Većina nas će raditi standardnih 40 sati nedeljno i zarađivati dovoljno da pokriju osnovne troškove života, dok će neki zarađivati mnogo, ali zbog intenzivnog rada u svojoj profesiji, imati vrlo malo slobodnog vremena.
Jedan mladi Splićanin postavio je pitanje na subredu "Osobne finansije" da li je pohlepan jer, sa svojih 20 godina, zarađuje oko 1900 evra radeći u restoranu, ali bi voleo da radi 5 dana umesto 6 koliko trenutno radi.
– Živim u Splitu i radim 6 dana (45 sati nedeljno) u restoranu, sa primanjima, uključujući bakšiš, oko 1800-1900 evra (restoran je skup i često ostavljaju bakšiš). Sa strane imam hobi – sviram harmoniku na privatnim zabavama i rođendanima, a honorar je oko 150-200 evra + bakšiš (ali to nije svakodnevno). Ipak, muči me što radim 6 dana nedeljno, šesti dan me baš iscrpi. Pitao sam da li mogu raditi 5 dana, ali su mi rekli da restoran tako funkcioniše i da ne mogu smanjiti broj dana. Žao mi je da dam otkaz jer su primanja dobra, a nije ni previše naporno... I sami su svesni da bi lako našli nekog drugog za moju platu jer sam mlad. Zanimaju me mišljenja drugih – da li sam pohlepan i nezahvalan, smatram da 6 dana nije malo – postavio je pitanje mladić na Redditu.
Ostani tamo gde jesi
Nekolicina komentatora je odmah primetila da oni sami ne zarađuju toliko.
– Za poređenje, kao inženjer početnik zarađujem skoro polovinu tvoje plate – napisao je jedan od komentatora, dok je drugi dodao da, sa višim iskustvom, nije ni blizu te zarade, savetujući ga da ostane gde je.
– Kao inženjer sa 4 godine iskustva nemam koliko on. Ako ne tražiš specifičnu karijeru, bolje ostani gde jesi, bar za sada – rekao je jedan komentator.
– Klasičan primer ponude i potražnje. Inženjeri nisu toliko traženi u Hrvatskoj jer nema potrebe ni industrije. Turizam je jak, logično je da tu bude para. Kao i IT sektor u Americi – objasnio je jedan od korisnika.
Sloboda je u nezavisnosti
Nekoliko komentara bilo je usmereno na savet da mladić izdrži, štedite i investira novac u nešto što će mu kasnije donositi prihod.
– Radi dok ide, štedite, kupi apartman, pa imaš vremena za uživanje – sugerisao je jedan komentator, citirajući delimično stihove iz popularne pesme „Zimmer frei" benda Hladno pivo.
– Zarađuj dok možeš, uloži novac u nešto što će kasnije donositi prihod, da li u nekretninu, investicije, bolju harmoniku... Cilj je da ti kasnije bude lakše i da ti život bude posložen. Kada osiguraš dodatnu zaradu, bićeš nezavisan od plate i poslodavca. Tada ćeš znati šta znači biti zaista slobodan. Naravno, to ne znači da sada ne trebaš uživati u životu – savetuje jedan korisnik.
– Najbolje je izdržati dok možeš jer nije loša plata. Dok izdržavaš, tražiš nešto bolje, bilo lakši posao za manje para, bilo isti posao za više para. Ne mislim da si pohlepan, treba težiti boljem, ali treba biti i realan – dodao je jedan komentar.
Nije to tolika zarada?
Jedan od komentatora smatra da mladić zapravo ne zarađuje toliko s obzirom na broj sati koji odrađuje.
– U odnosu na broj odrađenih sati, tvoja plata nije uopšte velika. To je klasična robovlasnička zamka u Hrvatskoj, koja je bila na vrhuncu pre 10-ak godina. Jednu sezonu sam mislio da zarađujem mnogo, dok nisam stavio brojeve na papir i shvatio da je to zapravo sića – napisao je jedan korisnik.
– Živimo u kapitalizmu, poslodavac je tu da te iskoristi maksimalno, a ti si tu da iskoristiš njega. Ako ne možeš naći sredinu, idi dalje... Traži drugi posao bez da išta govoriš trenutnom poslodavcu i jednostavno ga napusti – savetuje drugi komentator.
Našao se i jedan negativan komentar u kojem je mladić nazvan "nezahvalnim". To se nije dopalo ostalim korisnicima, pa je jedan od njih reagovao, naglasivši da je to izraz ogorčenja.
Kakvo je stanje bilo prošle godine?
Nije tajna da je na Jadranu prošle godine bila velika potražnja za sezonskim radnicima.
U 2023. godini bilo je potrebno 21.008 sezonskih radnika, najviše u industrijama smeštaja, pripreme i usluživanja hrane. Prema oglasima, pomoćni radnici u kuhinji i šankeri zarađuju između 1.200 i 1.400 evra, dok konobari mogu da očekuju između 1.400 i 1.600 evra. Najbolje su plaćeni pizza majstori, koji zarađuju i do 2.500 evra.
Takođe, prošle godine tokom visoke sezone bilo je angažovano oko 70.000 sezonaca, od kojih je gotovo 80% činila stranac radna snaga.
(Telegraf Biznis/Dnevno)
Video: Šarlota Samelin ambasadorka Švedske u Srbiji: "Želimo da do 2045. godine imamo nultu emisiju gasova"
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.