
Težak rad za sitniš? Evo koliko se plaća branje jagoda u Srbiji, a koliko u Hrvatskoj i Nemačkoj
Početak sezone jagoda u Evropi, osim što označava dolazak svežih prolećnih plodova, mnogim poljoprivrednicima donosi i glavobolju: kako pronaći dovoljan broj sezonskih radnika? Oslanjanje na stranu radnu snagu je već postalo norma, ali potraga za pouzdanim radnicima iz godine u godinu postaje sve teža.
U okrugu Burgenland u nemačkoj saveznoj pokrajini Saksonija-Anhalt, poljoprivrednik Martin Bek vodi porodično gazdinstvo. Na sedam polja jagoda, Bek zavisi od dvadesetak stranih berača, uglavnom žena iz Poljske. Kako kaže, pronalaženje radne snage nije nimalo jednostavno.
- Bez sezonskih radnika, ova berba jednostavno ne bi bila moguća - navodi.
Bek svojim najiskusnijim radnicima isplaćuje i do 18 evra bruto po satu, naglašavajući da sa minimalcem više ne bi mogao da opstane.
- Plata igra ključnu ulogu. Sa minimalnom platom sada ovo ne bismo mogli da rešimo - dodaje poljoprivrednik koji, osim jagoda, uzgaja i pšenicu, šećernu repu i uljanu repicu.
Čim dobiju bolju ponudu, radnici odlaze
Slična je situacija i u drugim delovima Nemačke. Simon Šumaher iz mreže udruženja uzgajivača špargli i bobičastog voća upozorava da se sezonski radnici danas ponašaju kao slobodni agenti.
- Radnici mogu da odu sa dana na dan, oni su potpuno slobodni. Ne možemo i ne želimo da ih vezujemo. Čim dobiju bolju ponudu ili im nešto zasmeta, napuštaju farmu i odlaze kod sledećeg poslodavca - navodi.

Za berbu špargli i jagoda celoj Nemačkoj godišnje je potrebno oko 130.000 sezonskih radnika, što je gotovo polovina ukupnog broja sezonskih radnika u poljoprivredi, prenosi Dnevno.
Dnevnice u Srbiji
U većini krajeva Srbije, dnevnica za berače jagoda kreće se između 3.000 i 4.000 dinara za radni dan od 8 do 10 sati.
Neki poslodavci nude plaćanje po učinku - na primer 40 dinara po kilogramu ubranih jagoda. Iskusniji berači ovako mogu da zarade i do 5.000 dinara dnevno.
Situacija u Hrvatskoj
Kako navode različiti izvori, sezonski berači jagoda u Hrvatskoj tokom sezone 2025. godine zarađuju dnevnice koje se kreću između 50 i 70 evra, u zavisnosti od lokacije, poslodavca i individualne produktivnosti.
Na primer, u Vrgorcu i Neretvi, prosečna dnevnica iznosi oko 50 evra, s tim da iskusniji radnici mogu zaraditi i više, naročito ako dnevno uberu između 10 i 15 gajbi jagoda.
(Telegraf Biznis)
Video: Tatjana je pauzirala ceo tim na 7 meseci, ali danas uči sve kako ishranom da smanjimo stres
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Lala
Obzirom da je u Srbiji skuplji zivot nego u Nemackoj i pri tom mislim na hranu,gorivo,dazbine,garderobu,obuću,kozmetiku a jos malo pa i nekretnine,kod nas bi trebalo sat da se plaća minimum 15 evra neto!
Podelite komentar
Zeljko
Tesko ljudima koji moraju da beru jagodu za 5000 na dan vrucina savijen ceo dan mozda ko gaji jagode nema racuna da da vise ali za takav posao 5000 je malo
Podelite komentar
Smesno
Hahaha... Da nije zalosno bilo bi smešno. 3000-4000 dnevnica ?! Za 8 do 10 sati rada po vrelini u savijenom polozaju gde kicma puca ?! Odvojeni od porodica, neprijavljeni, spavaju ko sardine po sobama ... Pa minimalac je po fabrikama i radnjama gde si 8 sati pod klimom 308 din ! Neka gazde beru same !
Podelite komentar