Milioner iz Bosne i Hercegovine širi imperiju: Kupio jednu od najvećih mesnih industrija u Hrvatskoj

   
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Mesna industrija Ravlić, jedna od najpoznatijih i najvećih u Hrvatskoj, postaje deo osječke Žito grupe, u vlasništvu Marka Pipunića. Pipunić, poreklom iz Modriče u BiH, svoju poslovnu imperiju razvio je u Hrvatskoj, gde je tokom ratnih devedesetih preselio i proširio delatnost.

Ravlić raspolaže sopstvenom proizvodnjom, transportom i lancem mesara, sa više od 30 prodavnica širom zemlje. Njihovi proizvodi se nalaze i u većini maloprodajnih trgovačkih lanaca.

Sa druge strane, svinjogojstvo je ključna delatnost Žito grupe, koja poseduje deset specijalizovanih farmi i godišnje uzgaja oko 175.000 tovljenika, što ih čini drugim najvećim proizvođačem svinja u Hrvatskoj.

Kako ističe Mato Božić, član Uprave Žita zadužen za poljoprivredu, akvizicija Mesne industrije Ravlić deo je šireg investicionog ciklusa kojim planiraju da prošire kapacitete svinjogojske proizvodnje za dodatnih 90.000 svinja.

– Ulaskom Ravlića u Žito grupu otvaraju se nove proizvodne i distributivne mogućnosti. Obezbedićemo obrtna sredstva, sigurnost i dalji rast poslovanja, a kroz vertikalnu integraciju postižemo model "od njive do trpeze" – navodi Božić, dodajući da će kraće transportne rute pozitivno uticati i na ekološki otisak poslovanja.

Jozo Ljubičić, član Uprave Žita zadužen za finansije, kaže da se planiraju ozbiljna ulaganja u kapacitete i efikasnost Ravlićeve fabrike, što će obezbediti rast, veću zaposlenost i sigurnost radnih mesta.

Predsednik Uprave Ravlića, Mario Ravlić, istakao je da su u Žito grupi pronašli jakog i pouzdanog partnera:
– Sigurni smo da će sinergija naše tradicije i znanja s njihovim poslovnim modelom i finansijskom snagom obezbediti novu eru rasta i razvoja.

Mesna industrija Ravlić zadržaće svoje ime i brend, ostajući dosledna tradiciji dugoj 65 godina. Konačni završetak transakcije čeka odobrenje Agencije za zaštitu tržišne konkurencije.

Podsetimo, priča Ravlić brenda počinje 1960. godine. Prva mesara otvorena je na Osječkoj pijaci 1993. godine, a 1996. izgrađena je i klanica u Petrijevcima. Godine 2000. završeni su upravna zgrada i savremeni pogon za preradu mesa, dok je 2008. izgrađena nova, modernija klanica.

U poslednje tri godine, izgrađena je farma za tov junadi kapaciteta 1.000 grla godišnje i novi pogon površine 3.500 m². Danas Ravlić proizvodi oko 20 tona mesa i prerađevina dnevno.

(Telegraf Biznis/biznisinfo)

Video: Obišli smo Temerinsku pasuljijadu i saznali u čemu je caka: OVO je tajna dobrog pasulja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>