
Budućnost kulinarstva je stigla? Otvara se restoran sa AI kuvarom, vlasnik kaže da "ne želi da zameni ljude"
U septembru se u centralnom Dubaiju, nedaleko od najviše zgrade na svetu, Burdž Kalife, otvara restoran pod nazivom "WOOHOO", koji sebe reklamira kao mesto za "ručavanje u budućnosti".
Za sada će hranu u WOOHOO-u pripremati ljudi, ali sve ostalo – od menija do ambijenta i usluge – dizajniraće kulinarski veliki jezički model nazvan "Chef Aiman".
Aiman - kovanica od reči "AI" (veštačka inteligencija) i "man" (čovek), obučen je na osnovu decenija istraživanja nauke o hrani, podataka o molekularnom sastavu i preko hiljadu recepata iz kulinarskih tradicija širom sveta, rekao je Ahmet Ojtun Čakir, jedan od osnivača WOOHOO-a.
Iako Šef Aiman ne može da proba, miriše niti interaguje sa svojim jelima kao što bi to radio običan kuvar, model funkcioniše tako što kuhinju razlaže na njene sastavne delove poput teksture, kiselosti i umamija, i ponovo ih sastavlja u neobične kombinacije ukusa i sastojaka, navode Aimanovi developeri.
Ove prototipe potom dorađuju ljudski kuvari koji probaju kombinacije i daju smernice, u naporima koje predvodi poznati dubajski kuvar Reif Otman.
- Njihovi odgovori na moje sugestije pomažu mi da pročistim svoje razumevanje šta funkcioniše izvan čistih podataka - objasnio je Aiman u intervjuu sa interaktivnim AI modelom.
Cilj, kažu Aimanovi kreatori, nije da se zameni ljudski element kuvanja, već da se dopuni.
- Ljudsko kuvanje neće biti zamenjeno, ali verujemo da će (Aiman) uzdignuti ideje i kreativnost - rekao je Ojtun Čakir, koji je takođe izvršni direktor ugostiteljske kompanije Gastronaut.
Aiman je dizajniran da razvija recepte koji ponovo koriste sastojke koje restorani često bacaju, poput ostataka mesa ili masti, rekao je on.
Dugoročno, osnivači WOOHOO-a veruju da bi se Aiman mogao licencirati restoranima širom sveta, smanjujući kuhinjski otpad i poboljšavajući održivost, prenosi Rojters.
(Telegraf Biznis)
Video: Cena 350 dinara po kilogramu, dnevnica radnicima 5.000: Počela berba crvenog zlata
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.