
Recepti koji pomeraju granice poznatog: Magično veče u Beogradu uz molekularnu gastronomiju
Vrelo beogradsko veče bilo je tričava prepreka za odabranu listu gostiju koja se prošlog petka sa velikim uzbuđenjem uputila u sam centar grada. Dole, odmah ispod Narodnog pozorišta, ispred stambene zgrade u čuvenoj ulici, uporno su se zaustavljali automobili iz kojih su užurbano izlazili pozvani gosti i, kao sa tajnom lozinkom, zvonili na interfon, obučeni u svoju najlepšu letnju garderobu. Posle nekoliko sekundi čekanja pred vratima, gubili su se u holu zgrade, sigurno buneći one koji nisu imali predstavu šta se na ovom mestu događa.
Uz stepenice koje evociraju gospodski duh starog Beograda, na drugom spratu otvorila su se vrata sasvim jedinstvenog restorana.
Stari salonski stan sada je dom restoranu koji svojom gastronomskom ponudom spaja sveprisutni duh tradicije i nostalgije sa inovativnim i modernim pristupom kulinarstvu.
Svaka prostorija je sasvim jednostavno uređena sa minimalnim distrakcijama koje bi gostima odvukle pažnju od onoga što je talentovani šef spremio posebno za njih.
Šef u čiji "dom" su gosti došli je niko drugi do Vladimir Kučera. Jedan je od najautentičnijih glasova nove gastronomske scene u regionu, upravo je on osnivač restorana Delirium Silence. Nakon iskustva u prestižnim pariskim restoranima sa Mišelinovim zvezdicama, poput Aux Lyonnais i Terroir Parisien, Kučera se vratio u Beograd sa idejom da stvori prostor slobode - mesto gde se tradicija reinterpretira, a svaki obrok postaje priča. Restoran funkcioniše po konceptu koji naglašava njegovu ekskluzivnost: otvoren je svega nekoliko dana u nedelji, večere se rezervišu i po mesec dana unapred, a pripreme traju danima.

Ove večeri posebno osmišljen meni od 11 jela bio je inspirisan novinama u okviru IQOS asortimana.
Kao majstor molekularne gastronomije, Kučera je gostima predstavio svoju verziju tradicionalnih jela i ukusa koji su se spojili u nezaboravan doživljaj sa sva čula.
Veče je otvorila popara. Skromna seljačka popara podignuta je u visine Kučerinom interpretacijom, smeštena između dva keksa u obliku lista i napravljena od krema od hleba i sira sa gelom od smokve i grožđa.

Odmah iza nje još jedan poznati ukus – paprika u pavlaci. Ovaj put, stara delicija reinkarnirana je u kremastu sferu prelivenu gelom od bergamota i limete.

Sledio je gulaš koji je bio pravo iznenađenje. Poslužen u posebno osmišljenoj posudi, ovog puta bio je u formi espume, laički nečega poput musa, napravljen od fazana, sa fermentisanom kajsijom na dnu i želeom od malina na vrhu.

Potom, još jedan prepoznatljivi klasik – sarma. Sada u novom ruhu, spremljena na način koji oslikava esenciju ovog jela. Svi ukusi su tu – i sočno meso i fermentisani kupus, samo ovog puta on je bio u formi želea.

Orah je sveprisutan u srpskoj kuhinji i mnoga jela, a i praznici, ne mogu se zamisliti bez njega. U Kučerinoj interpretaciji on je predstavljen u jelu "Orah u oblacima" kao sastojak koji budi nostalgiju i podseća na dom. Jelo koje je bilo apsolutni favorit svih gostiju napravljeno je od kremaste supe od junećih kostiju sa kokosovim mlekom i prepečenim orasima.

Večera je nastavljena uz lososa u puteru sa kremom od paškanata i želeom od limuna. "Ušće ukusa" je svakim zalogajem prizvalo svežinu leta i radost mora.

A onda, pauza. "Tirkizna pauza" je nešto poput magičnog eliksira koji čisti nepca i sprema ih za sledeće ukuse. Tu je bio kompresovan krastavac sa plavom esumom od tonika, kombuhe i mente.

Posle kratkog predaha usledila je "Šumska priča". Jelo koje su svi čekali, kao kulminaciju večeri.
Pačija prsa sa sosom od šumskog voća i penom od trešanja. Dovoljno je samo videti sastojke i znati da je po sredi remek-delo.

Za kraj, Kučera je ostavio eksploziju ideja, inovacija i ukusa.
Prvi desert, "Misli o Provansi" – želirana kombuha sa gelom od crvenog grožđa u formi ljudskog mozga servirana u posebnoj posudi u obliku glave osobe izgubljene u mislima.

Letnje veče bez "Noćnog poljupca" bilo bi izgubljeno, pa je tako on stigao u formi musa od čokolade sa kremom od čokolade i lešnika.

Za sam kraj, šef je putem obrnute sferifikacije – tehnike molekularne gastronomije u kojoj se tečnost koja sadrži kalcijum dodaje u kupku sa natrijum-aginatom, formirajući gelastu opnu oko tečnosti, kreirao savršene i delikatne zalogaje od marakuje i lubenice koje pucaju u ustima.

Ovaj sofisticiran i jedinstven doživljaj nastao je kao rezultat saradnje brenda IQOS sa majstorom molekularne gastronomije Vladimirom Kučerom.
IQOS i Vladimir Kučera dele zajedničku filozofiju – posvećenost inovaciji, reinterpretaciji tradicije i stvaranju multisenzornog iskustva. Kao što IQOS donosi novu perspektivu u konzumaciji duvana, tako i Kučera redefiniše kulinarstvo kroz spoj tehnike i emocije, tradicije i savremenog izraza. Rezultat ove saradnje je kolekcija recepata u vidu jedinstvene knjige Kučerinih recepata molekularne kuhinje koja je inspirisana novinama u okviru IQOS asortimana.
Ona je poziv za sve na istraživanje i doživljaje koji pomeraju granice poznatog i biće dostupna svim punoletnim IQOS potrošačima širom Srbije, u IQOS buticima i odabranim restoranima.
IQOS nije proizvod bez rizika i oslobađa nikotin koji izaziva zavisnost. Namenjeno je isključivo punoletnim korisnicima.
(Telegraf Biznis/PR)
Video: Ekipa Telegrafa obišla je jednu od glavnih pijaca u Atini
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Bobica
Biću kratka - fuj, odvratno
Podelite komentar