Da li je ovo kraj all inclusive aranžmana? Turska pravi drastične rezove, evo kako će uticati na turiste

V. K.
V. K.    
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

All inclusive aranžmani, po kojima je Turska godinama prepoznatljiva i kojima privlači milione turista, mogli bi uskoro da dožive značajne promene. Prema podacima Turske fondacije za sprečavanje rasipanja, u ovoj zemlji se godišnje baci u proseku čak 23 miliona tona hrane, dok oko 35 odsto voća i povrća nikada ne stigne do trpeze.

Ogromni gubici hrane dodatno podstiču inflaciju cena, pa je Predsedništvo Saveta za poljoprivrednu i prehrambenu politiku pokrenulo inicijativu koja bi mogla da promeni način funkcionisanja turskog turizma.

All inclusive pod lupom

Predstavnici turističke industrije ističu da je format all inclusive više puta bio tema rasprave, ali da većina hotelijera i dalje veruje da će on opstati – doduše u izmenjenom obliku. Novi koncept trebalo bi da odgovori na sve veće zahteve turista za kvalitetnijom uslugom, a istovremeno da smanji bacanje hrane. Konačna odluka, međutim, ostaje na hotelima.

Jedan od najvećih problema jesu tzv. "raskošni doručci", koji su poslednjih godina postali pravi trend.

all inclusive Foto: Shutterstock

Restorani neretko insistiraju da svaka osoba za stolom dobije kompletnu porciju, iako bi doručak za dvoje bio sasvim dovoljan za troje ili četvoro gostiju. Prema podacima Udruženja svih restorana i turističkih radnika (TÜRES), čak 50 odsto ovakvih obroka završi u đubretu.

Ramazan Bingol, član Predsedničkog saveta i predsednik TÜRES-a, naglašava da ova praksa ne samo da stvara nezadovoljstvo gostiju, već i višestruko povećava rasipanje hrane, prenosi Euronews.

- Ljudi uzimaju po malo od svega misleći da ima mnogo izbora, ali ne pojedu sve. Milioni lira se bacaju i hrana završava u đubretu - kaže-

Hoteli bi mogli da pređu na à la carte sistem

Kako bi se sprečilo dalje rasipanje, razmatra se prelazak sa švedskih stolova na "à la carte sistem".

To znači da bi gosti naručivali isključivo ono što žele i mogu da pojedu, umesto da uzimaju sve što im je na dohvat ruke. Takođe, restorani i kafići više ne bi smeli da nameću obavezne porcije po osobi – tri gosta bi, primera radi, mogli da dele doručak za dvoje, a za eventualna kršenja bila bi nadležna inspekcija Ministarstva trgovine.

Uskoro i zakonske mere

Predsednički savet priprema sveobuhvatan izveštaj o borbi protiv rasipanja hrane, koji će u naredna dva meseca biti predstavljen predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu i prosleđen Skupštini. Očekuje se da će novi zakon ograničiti obavezne porcije i smanjiti bacanje hrane u hotelima i restoranima.

hrana, all inclusive, hoteli Foto: Pixabay/enginakyurt

Zabrana bacanja hrane na ulice

Još jedna od važnih tema jeste i odnos prema uličnim životinjama. Prema najavljenim merama, hrana se neće smeti ostavljati po ulicama pod izgovorom hranjenja pasa i mačaka, jer to doprinosi širenju bakterija i narušava prirodnu ravnotežu. Umesto toga, ostaci hrane i hleba trebalo bi da se prikupljaju i dostavljaju skloništima.

Novi izazov za turski turizam

Ako predložene mere stupe na snagu, turski turizam će se suočiti sa velikim promenama. All inclusive, simbol letovanja u Antaliji i drugim letovalištima, mogao bi da bude zamenjen održivijim modelima usluge.

Za hotele, to znači prilagođavanje novim pravilima, a za turiste – potpuno drugačije iskustvo odmora.

(Telegraf Biznis)

Video: Cena 350 dinara po kilogramu, dnevnica radnicima 5.000: Počela berba crvenog zlata

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>