
Takmiči se i sa ZLATOM! Cena kafe od ove biljke ide i do 9.000 dinara po kilogramu! A evo gde raste
U planinskim predelima Malatije samoniklo raste biljka kenger, iz čijeg korena se dobija guma čija cena po kilogramu može da dostigne i 10.000 turskih lira (oko 60.000 dinara), čineći je praktično konkurencijom zlatu.
Kenger prirodno raste u ruralnim delovima okruga Darende i Akčadag, a nakon što se osuši tokom letnjih meseci, prerađuje se posebnim postupkom iz korena i tako nastaje guma koja se stavlja u prodaju. Zbog mukotrpnog procesa proizvodnje i brojnih zdravstvenih koristi, kengerska guma postala je značajan izvor prihoda za lokalno stanovništvo.
Mehmet Demirkaja, poljoprivrednik iz naselja Kozluca u opštini Akčadag, svako leto odlazi u planinsko područje u mestu Veliko naselje i višesatnim radom prikuplja kengersku gumu. Kako objašnjava, prvo otkriva koren motikom, zatim ga ukrštanjem zaseče nožem, što omogućava da sok iz korena iscuri i stvrdne u zemlji tokom jednog dana. Nakon toga, guma se sakuplja i dodatno čisti kod kuće – udaranjem kamenom pod mlazom hladne vode, a potom potapanjem u toplu vodu kako bi se uklonile nečistoće, prenosi NTV.
- Kengerska guma se priprema potpuno prirodnim metodama - objašnjava Demirkaja.
- Prodaje se po komadu za 30 lira (oko 180 dinara), dok kilogram dostiže i 10.000 lira (oko 60.000 dinara). Od kengera se, osim gume, dobija i kafa, čija cena po kilogramu iznosi između 1.000 i 1.500 lira (oko 6.000–9.000 dinara) - dodao je.
Poljoprivrednik dodaje da kengerska guma posebno povoljno deluje na sistem za varenje i preporučuje građanima da je probaju. Zahvaljujući visokoj tržišnoj vrednosti i zdravstvenim benefitima, kengerska guma postala je simbol tradicije, ali i ekonomske prilike za stanovnike malatijskih planina.
(Telegraf.rs)
Video: Buzurović: Izložba prikazuje šta su to začini, kako ih koristimo i kako smo počeli da ih koristimo
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.