Srpkinja koja radi kao konobarica u Hrvatskoj otkrila koliko zarađuje na sezoni: "Ovo je realna situacija"
Bojana Topalović iz Srbije već petu sezonu radi na hrvatskoj obali, a ovog leta je provela sezonu u Malom Lošinju. Svoje iskustvo često deli na TikToku, uključujući i podatke o mesečnim troškovima za hranu i piće.
Prema njenim rečima, troškovi su iznenađujuće niski jer joj poslodavac pokriva značajan deo. Za doručak i jedan topli obrok dnevno ne mora da plaća, a povremeno samostalno kupuje namirnice. Jedan kolač koji napravi košta je oko 5 evra, a večera ili sendvič oko 1 evro. Jednom nedeljno potroši 30-40 evra na hranu i piće. Ukupno, mesečno na hranu i piće troši oko 200 evra.
Pored toga, stan i režije plaća poslodavac, a radnici često dobijaju dva, ponekad i tri obroka dnevno. Bojana ističe da, ako se želi uštedeti, moguće je vrlo malo trošiti.
Ona je naglasila i da se plaće sezonskih radnika kreću od 900 do 2.500 evra, u zavisnosti od pozicije i iskustva. Sobarice zarađuju oko 1.000 evra, konobari od 1.000 do 1.700 evra, rad u kuhinji od 1.000 do 2.500 evra, dok su pozicije na recepciji, animaciji i u spa centrima plaćene od 900 do 1.500 evra.
Radni dani su dugi - od 8 do 12 sati, a slobodan dan nedeljno zaposleni koriste da izbegnu mesto rada i odmore se. Bojana naglašava da je posao zahtevan, ali da su hrana i smeštaj od strane poslodavca ključni za uštedu.
U jednom od videa, opisala je i tipične situacije konobara: zaboravljanje porudžbina ili dodataka tokom gužve, a tek kasnije, kod kuće, priseti se svega što je zaboravila na poslu.
Sezonski rad, kako kaže, nije lak, ali je prilika da se zaradi solidna suma, uštedi i uživa na moru.
(Telegraf Biznis/Dnevno)
Video: Ekipa Telegrafa obišla je jednu od glavnih pijaca u Atini
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.