
Ovo MESO uskoro postaje LUKSUZ, a Srbi ga obožavaju: Cena "leti u nebo"
Poznato je da zeleni aktivisti i političari u Evropi kritikuju stočne farme zbog navodnog uticaja na klimu, a sada se čini da njihove ideje dolaze do izražaja. Naime, mesa je sve manje, a cene za potrošače u Evropi rastu. Nemačko tržište mesa prolazi kroz turbulentno vreme – cene govedine penju se na nivoe koji su pre nekoliko godina bili nezamislivi.
Dok inflacija pogađa gotovo sve sektore, crveno meso je postalo simbol rasta troškova života i promena u poljoprivrednoj proizvodnji. Prema podacima Udruženja proizvođačkih zajednica za stoku i meso (VEZG) iz Oldenburga, otkupne cene su nedavno prešle 7 evra po kilogramu, što je više od 50% više nego leta 2023., znatno iznad prosečne stope inflacije.
Manjak stoke podiže cene
Za krajnje potrošače udar je još izraženiji. U mesnicama i supermarketima kilogram junećeg odreska više klase doseže 40–50 evra, što sve češće postaje pravilo, a ne izuzetak.
Stručnjaci kažu da je glavni razlog stalno smanjenje stočnog fonda.
– Broj goveda svake godine pada za dva do četiri procenta. Mnoge farme zatvaraju vrata, često jer nema naslednika koji bi nastavili posao – objašnjava Tim Koch iz Informacionog poljoprivrednog tržišnog društva (AMI) u Bonu.
Statistika potvrđuje ove tvrdnje: u maju 2015. u Nemačkoj je bilo 12,6 miliona goveda, dok ih je u maju ove godine ostalo samo 10,3 miliona.
Smanjena ponuda i promena potražnje
Manji broj farmi i klaoničkih životinja dovodi do oskudnije ponude, iako potrošnja govedine u Nemačkoj poslednjih godina lagano opada.
Problem nije ograničen samo na Nemačku – sličan trend smanjenja stočnog fonda primećen je i u drugim evropskim državama, što dodatno podiže cene mesa širom kontinenta.
(Telegraf Biznis/Dnevno)
Video: Šetnja kroz Marinu Dorćol sa VR naočarima
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.