Najavljene pojačane inspekcije: Deo građana pod posebnim nadzorom, kazne prelaze 300.000 dinara
Sanitarna inspekcija Državnog inspektorata sprovela je tokom oktobra pojačane kontrole uslova pripreme i načina dostave hrane, tokom kojih je do sada izrečeno 15 novčanih kazni u ukupnom iznosu od 3.590 evra. Iz Inspektorata su najavili da se kontrole nastavljaju i u narednom periodu.
Cilj akcije je da se poveća svest svih učesnika u lancu dostave hrane – od restorana do dostavljača – o njihovoj odgovornosti za bezbednost obroka koji stižu do potrošača.
Kako navode iz Inspektorata, poslednjih meseci pristigao je veći broj prijava građana koji su se žalili na nehigijenu dostavljača i nečiste torbe (termobokse) u kojima se prevozi hrana. Iako dostavljači predstavljaju lice usluge, najveća odgovornost za bezbednost hrane ipak leži na ugostiteljima koji je pripremaju i pakuju.
Zbog toga je sprovedena velika akcija kontrole na teritoriji cele Hrvatske, u kojoj su nadgledani svi učesnici u lancu dostave.
Akcija je imala tri faze i obuhvatila je tri najveće platforme za dostavu hrane.
U prvoj fazi obavljeno je 28 nadzora, uzeto je 24 uzorka dostavljene hrane koji su testirani u ovlašćenoj laboratoriji, a inspektori su proveravali i higijenu torbi i ličnu čistoću dostavljača. U saradnji s inspekcijom rada proveravan je i radno-pravni status dostavljača.
U drugoj fazi kontrolisani su tzv. “agregatori” – pravna lica koja zapošljavaju dostavljače. Proveravalo se da li su registrovani kao subjekti u poslovanju s hranom, imaju li zaposleni položen kurs zdravstvenog vaspitanja, kao i da li postoje procedure za čišćenje i dezinfekciju torbi.
Od 20 kontrolisanih “agregatora”, kod 16 su pronađene 31 nepravilnost. Izrečeno je 15 novčanih kazni, doneta su dva rešenja za otklanjanje nedostataka, a u 16 slučajeva primenjeno je načelo oportuniteta (upozorenje bez kazne). Najčešće nepravilnosti bile su nepoložen kurs zdravstvenog vaspitanja i nedostatak pravilne dezinfekcije torbi za hranu. U 20 odsto slučajeva torbe su bile nehigijenske.
Od 24 testirana jela, čak 10 (42%) nije zadovoljilo mikrobiološke kriterijume, što ukazuje na propuste u pripremi hrane u ugostiteljskim objektima. Zbog toga su pokrenuti dodatni nadzori u restoranima gde su ti obroci pripremani.
Inspektorat podseća da su ugostiteljski objekti dužni da obezbede bezbedne uslove pripreme hrane i adekvatnu ambalažu kako bi potrošač bio siguran da je obrok dostavljen netaknut i bez kontaminacije.
Sanitarna inspekcija najavila je da će nastaviti sa redovnim kontrolama svih koji učestvuju u dostavi hrane, kako bi se smanjio broj nepravilnosti i povećala svest o značaju higijene i bezbednosti hrane.
(Telegraf Biznis/Poslovni)
Video: Projekat "Prirodnim merama za ekološki Gradac"
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.