Najavljene pojačane inspekcije: Deo građana pod posebnim nadzorom, kazne prelaze 300.000 dinara
Sanitarna inspekcija Državnog inspektorata sprovela je tokom oktobra pojačane kontrole uslova pripreme i načina dostave hrane, tokom kojih je do sada izrečeno 15 novčanih kazni u ukupnom iznosu od 3.590 evra. Iz Inspektorata su najavili da se kontrole nastavljaju i u narednom periodu.
Cilj akcije je da se poveća svest svih učesnika u lancu dostave hrane – od restorana do dostavljača – o njihovoj odgovornosti za bezbednost obroka koji stižu do potrošača.
Kako navode iz Inspektorata, poslednjih meseci pristigao je veći broj prijava građana koji su se žalili na nehigijenu dostavljača i nečiste torbe (termobokse) u kojima se prevozi hrana. Iako dostavljači predstavljaju lice usluge, najveća odgovornost za bezbednost hrane ipak leži na ugostiteljima koji je pripremaju i pakuju.
Zbog toga je sprovedena velika akcija kontrole na teritoriji cele Hrvatske, u kojoj su nadgledani svi učesnici u lancu dostave.
Akcija je imala tri faze i obuhvatila je tri najveće platforme za dostavu hrane.
U prvoj fazi obavljeno je 28 nadzora, uzeto je 24 uzorka dostavljene hrane koji su testirani u ovlašćenoj laboratoriji, a inspektori su proveravali i higijenu torbi i ličnu čistoću dostavljača. U saradnji s inspekcijom rada proveravan je i radno-pravni status dostavljača.
U drugoj fazi kontrolisani su tzv. “agregatori” – pravna lica koja zapošljavaju dostavljače. Proveravalo se da li su registrovani kao subjekti u poslovanju s hranom, imaju li zaposleni položen kurs zdravstvenog vaspitanja, kao i da li postoje procedure za čišćenje i dezinfekciju torbi.
Od 20 kontrolisanih “agregatora”, kod 16 su pronađene 31 nepravilnost. Izrečeno je 15 novčanih kazni, doneta su dva rešenja za otklanjanje nedostataka, a u 16 slučajeva primenjeno je načelo oportuniteta (upozorenje bez kazne). Najčešće nepravilnosti bile su nepoložen kurs zdravstvenog vaspitanja i nedostatak pravilne dezinfekcije torbi za hranu. U 20 odsto slučajeva torbe su bile nehigijenske.
Od 24 testirana jela, čak 10 (42%) nije zadovoljilo mikrobiološke kriterijume, što ukazuje na propuste u pripremi hrane u ugostiteljskim objektima. Zbog toga su pokrenuti dodatni nadzori u restoranima gde su ti obroci pripremani.
Inspektorat podseća da su ugostiteljski objekti dužni da obezbede bezbedne uslove pripreme hrane i adekvatnu ambalažu kako bi potrošač bio siguran da je obrok dostavljen netaknut i bez kontaminacije.
Sanitarna inspekcija najavila je da će nastaviti sa redovnim kontrolama svih koji učestvuju u dostavi hrane, kako bi se smanjio broj nepravilnosti i povećala svest o značaju higijene i bezbednosti hrane.
(Telegraf Biznis/Poslovni)
Video: Ministarka energetike Dubravka Đedović Handanović se oglasila nakon vanredne sednice Vlade Srbije
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Гурко
Боље би вам било да извршите контролу ветеринара у Гучи и околини шта раде у дослуху са ловцима и малим кланичицама а о малим продавницама и да не говорим. Кад год сте слали контролу из Београда сви ветеринари су то знали. За два три кила кобасица џак брашна и многих ситни поклончићи много се ћути од ветеринар у том делу који сам навео. А мале кланице брига их ветеринар не лупе печат на 5,6 на 30 прасића и терај ко види. Убаците неког од полиције тајно згрозиће те се која се лова обрће. А можда нисте гадљиви на паре пасе нећете угрозити.
Podelite komentar