Plata iz snova, posao NIKO NEĆE? Ugostitelji u očajničkoj potrazi za radnicima pred zimsku sezonu
Dok se Alpi pripremaju za početak najprofitabilnijeg dela godine, skijališta i hoteli u Švajcarskoj i Austriji suočavaju se sa ozbiljnim problemom: hroničnim nedostatkom radne snage koji ove zime dostiže rekordan nivo. I pored agresivnih kampanja zapošljavanja, izdašnih beneficija i obezbeđenog smeštaja, stotine radnih mesta u ugostiteljstvu i turizmu ostaju nepopunjene.
Prema procenama lokalnih turističkih udruženja, regije kao što su Graubinden i Bernski Oberland u Švajcarskoj sezonu će dočekati sa oko pet odsto manjka kvalifikovanih radnika, dok Valis očekuje deficit i do deset procenata. Austrija je u poslednjim nedeljama intenzivirala potragu za sezoncima, posebno među državljanima Evropske unije, ali uprkos atraktivnim uslovima – ponuda i dalje kaska za potražnjom.
Plate od oko 3.000 evra, smeštaj u potpuno opremljenim sobama, pristup fitnes i velnes sadržajima, pa čak i povlašćene ski karte deo su paketa koji se nudi budućim zaposlenima. Najtraženiji su konobari, kuhinjsko i uslužno osoblje, a uslovi za prijavu su minimalni: osnovno znanje engleskog ili nemačkog jezika, ljubaznost i spremnost na timski rad. Radnici iz EU ne moraju da prolaze kroz komplikovane procedure dobijanja dozvola, osim obaveze prijave boravka ukoliko ostaju duže od tri meseca.
Ipak, Švajcarska ostaje neprikosnovena kada je reč o zaradama. Minimalna plata u ugostiteljstvu prelazi 3.700 evra, uz brojne dodatne pogodnosti poput subvencionisane hrane, pristupa spa centrima i bolje regulisanog radnog vremena. Mnogi hoteli nude i kraću radnu nedelju, ali ni to nije dovoljno da privuče dovoljan broj radnika.
Manjak osoblja primorava pojedine ugostiteljske objekte da već planiraju krizne mere kako bi rasteretili postojeće timove. U nekim hotelima jelovnici se skraćuju kako bi kuhinje mogle da održe standard usluge, dok kompleksniji objekti privremeno zatvaraju pojedine kuhinje i preusmeravaju goste u jedan restoran. Drugi pak sarađuju sa okolnim ugostiteljima kako bi ravnomernije raspodelili obaveze i izbegli preopterećenje zaposlenih.
Stručnjaci upozoravaju da bi, ukoliko se manjak radne snage nastavi, predstojeća zimska sezona mogla da bude jedna od najizazovnijih u poslednjoj deceniji. Hoteli bi mogli biti puni gostiju, ali prazni radnih mesta — što preti pritiscima na zaposlene i mogućem padu kvaliteta usluge, uprkos svim naporima industrije da to izbegne.
(Telegraf Biznis/Dnevno)
Video: Projekat "Prirodnim merama za ekološki Gradac"
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.