Konobarica iz Nemačke otkrila koliko zarađuje, pa napravila haos na mrežama: Pa s tim parama si BOG!
Devetnaestogodišnja konobarica iz luksuznog hotela sa pet zvezdica u Nemačkoj izazvala je lavinu komentara na društvenoj mreži Redit, otkrivši da njena mesečna zarada, uključujući platu i bakšiš, dostiže vrtoglavih 4.000 evra. Iznos je pokrenuo žustru debatu o oporezivanju napojnica i platama visokoobrazovanog kadra u Nemačkoj, dok ambiciozna devojka sav novac ulaže u ostvarenje svog sna - da postane profesionalni pilot.
Mlada konobarica, čije ime nije objavljeno, radi 40 sati nedeljno u elitnom restoranu u Nemačkoj, a uz to ima i dodatni posao od osam sati nedeljno. Njena osnovna plata iznosi 2.500 evra, dok na bakšiš, kako kaže, mesečno zaradi impresivnih 1.500 evra.
- Imam 2.500 evra platu i dodatnih 1.500 evra bakšiša - napisala je, dodajući da sav prihod ulaže u skupo školovanje za profesionalnog pilota, zbog čega se, navodno, odrekla društvenog života i slobodnog vremena.
Upravo visina bakšiša, koji je čini se neoporezovan, izazvala je najveće nezadovoljstvo kod korisnika Redita. Mnogi su istakli da je iznos koji dobija kao napojnicu veći od neto plate stručnjaka sa fakultetskom diplomom.
"Konobarica zarađuje više nego programer sa fakultetom", bio je jedan od najčešćih komentara.
Pojedinci su se žalili na visoke doprinose u Nemačkoj, ističući da oni, uprkos bruto godišnjoj zaradi od 80.000 evra, imaju manju neto platu od devojke.
"To je suludo, bakšiš bi morao biti oporezovan", složili su se oni koji smatraju da je ovakva praksa nepravedna.
Konobarica je u daljoj diskusiji pokušala da objasni situaciju, navodeći da njena zarada nije najviša u restoranu.
"Da, bakšiš mi je dobar, ali nije najviši. Moj glavni konobar, koji ima veću sekciju i VIP goste, bez problema zaradi dvostruko više", pojasnila je.
U proseku, devojka navodi da dnevno dobije između 80 i 120 evra bakšiša. Važno je napomenuti da deo ovog novca, tačnije 2,5%, automatski ide kuhinjskom osoblju.
Iako se većina komentatora složila da konobarica očigledno dobro obavlja svoj posao, sociolog Kristijan Štegauer, koji je proučavao fenomen napojnica, objašnjava da visina bakšiša ne zavisi isključivo od kvaliteta usluge.
Ona je otkrila koji faktori podižu iznos napojnice.
- U luksuznim restoranima, osoblje aktivno radi na uspostavljanju odnosa sa gostima, posebno sa starijim parovima, kroz neobavezne razgovore. Takođe, gosti na prvom sastanku često ostavljaju veći bakšiš kako ne bi ispali škrti pred svojim partnerom i na kraju uoliko prva osoba u grupi ostavi mali bakšiš, ostali često namerno daju više kako bi "spasili obraz grupe" - objasnila je.
Dok su neki najavili da će od sada ostavljati manje napojnica zbog uvida u potencijalne zarade, mnogi su izrazili podršku mladoj konobarici, poželevši joj sreću u ostvarivanju skupog sna da postane profesionalni pilot.
(Telegraf.rs/Frnixmagazin)
Video: Milica Todorović udarila konobaricu
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.