Draganu se smejalo celo selo, a sada ga svi kopiraju: "Ljudi, grejem se za 20 evra mesečno"

   
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Još jedan dan nas deli od decembra, temperature padaju, a svaki savet za uštedu energije sada je zlata vredan. U Evropskoj uniji, grijanje na biomasu – korišćenjem stabljika suncokreta, kukuruzovine i slame – postaje sve popularnije.

Dragan Todorović iz Ljubinića jedan je od prvih u svom selu i okolini koji je ugradio sistem za grijanje na biomasu u svoj dom. Njegova porodica je tokom četiri godine uspela da uštedi čak 7.000 evra na troškovima grejanja.

Ekonomično i efikasno grijanje

Kako sam Dragan ističe, trenutno ne postoji jeftiniji i bolji način grejanja. Njihov dom je uvek topao, a mesečni trošak za energiju iznosi svega 20 evra.

Kotao za grijanje na biomasu Dragan je napravio 2017. godine uz pomoć porodice. Od tada koristi bale žetvenih ostataka za gorivo. U početku su mu se meštani rugali, ali sada, kaže, njihovo mišljenje se promenilo.

“Došlo je mojih 5 minuta… Uz ovu cenu ogrjeva, ovo je sada najisplativije. Računao sam nadnice, gorivo i prevoz – ukupno 150 evra. Ako sezona grejanja traje 6 meseci, trošim između 20 i 30 evra mesečno”, objašnjava Dragan.

Jednostavan sistem koji greje veliki prostor

Porodica Todorović koristi biomasu za grejanje, a jedini zadatak je povremeno ubacivanje bala u kotao. Sistem bez problema greje 400–500 kvadrata, a unutrašnja temperatura se održava konstantno na 25°C, čak i kada napolju bude minus 10.

Kotao su zajedno sa decom napravili za manje od nedelju dana. Proces, kako objašnjava Dragan, je jednostavan: ubaciš balu, zapališ i grejanje počinje. Jedna bala traje 2 sata, dve bale 4 sata.

“Kotao je zidan od pune cigle, lepljen blatom, poput krušne peći, a gore je posut pepelom. Ima sigurnosni ventil za slučaj da voda proključa. Ubace se tri bale slame i za pola sata kotao dostigne temperaturu od 70°C. Dimni gasovi kruže kroz sistem, a 30% toplote se oslobađa kroz dimnjak. Sve ovo koštalo je koliko jedna sezona ogrjeva, oko 1.000 evra”, dodaje Dragan.

Kako kaže, sistem je sada toliko popularan da u njegovom kraju više nema dovoljno žetvenih ostataka, jer se mnogi okreću grejanju na biomasu.

(Telegraf Biznis/RTVMag)

Video: 2911_ SAZZ Initiative 3

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>